Десет факта за Лондон

Westminster

 

  1. Лондон е създаден през 43 г., след успешна военна експедиция на римския император Клавдий. Тогава е наречен Лондиниум.
  1. Населението на Лондон днес е над 10.3 милиона и вече надвишава предишния рекорд, който датира от 1939 г., когато британската столица е била най-големият град в света. (По време и след Втората световна война населението на Лондон намалява).
  1. Площта на Лондон е 1 572 кв. км. Като зелените паркове заемат 40% от Greater London (централните части на града и предградията).
  1. Ръстът на икономиката на Лондон е най-голям сред столиците на държавите в Западна Европа.
  1. Годишният оборот на пазара на недвижими имоти в Лондон възлиза на 34 милиарда паунда.
  1. Лондонското метро е най-старото в света. Открито е през 1863 г. Има 270 спирки и маршрут, равняващ се на 400 км. Всеки ден в него пътуват 2.5 млн. пътници.
  1. Лондон е градът с най-много туристи, посетили го в една година – 16 млн. човека.
  1. В Лондон се говорят над 300 различни езика.
  1. Лондон е на шесто място в класацията на най-скъпите за живеене градове в света.
  1. Лондон има най-много милиардери – 72 души. На второ място е Москва, която има 48 милиардери, а на трето място е Ню Йорк с 43.

 

 


На 23 юни Аксиния Михайлова ще чете поезия в Лондон. Ето поканата

На 24 юни организираме пикник с Аксиния Михайлова в лавандуловите поля на село Шоръм в Кент. Ето поканата. Заповядайте!


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *