Десет факта за кралица Виктория

Queen_Victoria_by_Bassano


Десет факта за кралица Виктория:

  1. На 28 юни 1838 г. Виктория е коронясана за монарх, след като баща й и дядо й умират, а тримата й чичовци не оставят наследници.
  2. Титулувана е кралица на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия.
  3. Кралица Виктория е родена в Кенсингтън палас през 1819 г. и е първият монарх, който използва Бъкингамския дворец за официална резиденция от 1837 г.
  4. Тя е леля на българския княз Александър Батенберг.
  5. На 21 години се омъжва за първия си братовчед Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha.
  6. Любовта между Виктория и принц Албърт е смятана за една от най-романтичните в света. По време на брака си те са неразделни. Кралицата подкрепя съпруга си, към когото като чужденец първоначално се отнасяли с недоверие в Лондон. Той пък е пръв нейн съветник по държавните въпроси, особено дипломацията. Двамата имат девет деца през 20-годишния си семеен живот. Неочакваната смърт на принц Албърт, в резултат на заболяване от тиф, не прекъсва любовта. Кралица Виктория, която е начело на най-голямата световна сила, върху чиято огромна територия “the sun never set” (слънцето никога не залязва), жалее за своя съпруг и носи черни дрехи до края на живота си, в продължение на 40 години.
  7. Времето на кралица Виктория е свързано с разцвет на Индустриалната революция, която заменя ръчния труд с масовото използване на машини.
  8. Кралицата оцелява в няколко атентата срещу нея.
  9. Кралица Виктория е първият монарх, получил титлата императрица на Индия на 1 май 1876 г.
  10. Кралица Виктория управлява в продължение на 63 години и 216 дни. През 2015 година сегашната кралица Елизабет II надмина по продължителност на управлението своята пра-прабаба.

AlbertMemorial

The Albert Memorial в Hyde Park и The Royal Albert Hall са създадени от кралицата в памет на нейния съпруг – принц Албърт.

Albert Hall SmСнимка на протестиращите българи пред The Royal Albert Hall: Павел Гоневски

Филмови кадри от погребението на кралица Виктория през 1901 г.

 

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на кралица Виктория: By Alexander Bassano


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *