11 любопитни факта за английския език

Еволюция на английския език:

  • Има староанглийски (Old English). Съществувал между 5 и 12 век, този език е със западногермански корени, чийто произход е старо индоевропейски език, говорен в Югоизточна Европа.
  • След завладяването на Британските острови от норманите през 11 век английският език се променя под тяхно влияние (Middle English). На този език Чосър пише Кентърбърийските си разкази.
  • Съвременният английски (Modern English) датира от края на 15 век. В него отпадат местоименията “thou” и “thee” – “ти” и “теб” и множественото “ye” за “вие”. Всички те са заменени с “you”

Езикът, който е най-близък до английския, се говори във Фризия (Friesland), северна провинция на Холандия.

Първият речник на английския език е може би този на Робърт Кoдри (Robert Cawdrey) от 1604 г.

Най-известният речник е на Самуел Джонсън, публикуван в два тома с общо тегло от 9 килограма, през 1755 г.

Първият синонимен речник – Thesaurus of English Words –  е дело на френския протестант Питър Роже (Peter Roget), публикуван през 1852 г.

Първият Оксфордски английски речник е публикуван през 1928 г.

Най-дългата дума на английски е pneumonoultramicroscopiscilicovolcanoconiosis (45 букви), което описва състояние на белите дробове.  Това обаче е научна дума. Най-дългата обикновена дума е floccinaucinihilipilification, което означава “определяне на нещо като безсмислено” и е дума измислена от ученици на колежа Итън.

Английски е официалният език на 66 държави в света.

Всяка година около 4000 думи влизат в английския език.

Английският език е езикът на пилотите по света.

Думата с български произход в английския език е bugger. Ако не знаете какво означава тази дума, проверете в речника.

 

Искаме да направим промени на сайта. Кажете ни какво мислите за съдържанието му. Това е от значение за нас. Отделете 2 минути за нашия анонимен въпросник.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: nofrills


 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *