11 необикновени факта за Лондонското cитиCity of London (Лондонското сити, известно още като Ситито) е различно от града Лондон.

Лондонското сити възниква преди да има Англия, тъй като градът е бил основан от римляните около 50 година от новата ера.

Населението на Лондонското сити е малко над 7 хиляди души (по данни от преброяването през 2011 г.), но всекидневно в Ситото отиват на работа 300 хиляди души.

Размерът му е 1.12 квадратна миля, затова територията му е известна като Square Mile (квадратната миля).

Норманите, начело с Уилям Завоевателя, които завладяват британските острови, не успяват да влязат в Ситото. Още от тяхно време британските крале – в днешно време разбирай правителства – се договорят със Ситито за неговия статут, тъй като неговата територия не е под контрола на монарха. Точните уговорки не са ясни, което е извън правилата за прозрачност на управление и е повод за протести от страна на британските граждани.

Не всички британски закони се прилагат в Ситито.

Ситото не се управлява от жителите му, а от компаниите и корпорациите в него.

Управлението на Ситото е по-дълго от управлението на Великобритания, както и на Лондон (големия град). Първият кмет на Ситито е избран през 1189 г., докато първият кмет на Лондон е избран едва през 2000 г., а сегашният кмет, Садиг Кан, е трети по ред.

Ситито има своя полиция, независима от тази на Лондон.

Ситито е собственик на London Bridge (Лондонския мост), най-старият мост на града и на Tower Bridge (най-красивият и емблематичен мост).

Кметът на Ситито се придвижва на официални церемонии със златна каляска. А драконите – емблемата на Ситито – го пазят на всеки вход.

Museum of London

 

 

 

В събота, 11 ноември, ще участваме в процесията по встъпване в длъжност на новия кмет на Лондонското сити. Заповядайте. Подробностите са в поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *