11 ноември, 11 часа

lachezar-stanchev-1
Публикуваме стихотворение на българския поет Лъчезар Станчев (1908-1992), написано през 1938 г., когато, като асистент по литература в Сорбоната, посещава Лондон. Стихотворението е част от стихосбирката му “Земя под слънце” (1939 г.), която през същата година е удостоена с Голямата годишна награда за поезия на Министерството на просвещението. През 1918 г. Лъчезар Станчев е само на 10 години, но през 30-те още е пресен споменът за неговия баща, който умира от раните си няколко години след края на Първата световна война.

lachezar-stanchev-2Във тоя светъл ден пред Възкресение,
като картина Лондон е пред мене.
Витрините блестят в сребро и злато,
таксита — бръз поток — се леят.

Привидна хубост на земята!
Мъж без нозе сред Лондон е застанал,
с три дървени подпори ходи, пее,
като плашило жалко от войната.

Как може да се пее без крака?
Във труп — душа, и във душата — песен?
За нея Лондон ми се струва тъсен,
по цялата земя се чува тя.

А Лондон глух лети край тротоара,
блестят витрини, греят отобуси,
жени минават на ръце с подаръци
за възкресението на Исуса.


img_1966Ветеран от войната продава макове на гара Виктория, 11 ноември 2016 г., 11 часа.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *