5 вида английски сирена

Ако обичате сирене, вероятно сте пробвали някое или всичките от тези английски сирена.

Cheddar – чедър – казват, че по времето на крал Чарлз I това сирене било толкова популярно, че кралят поискал цялото количество чедър, който произвеждали годишно, да бъде доставяно директно в двореца. По това време чедър правили само в едноименното село в района Съмърсет. Днес чедър се произвежда и на други места, дори в други страни.

Cheshire – чешър – най-старото и вероятно, най-продавано английско сирене. Прави се от краве мляко. Има го в син, червен и жълт вид.

Stilton – стилтън – писателят Джордж Оруел обожавал това сирене. Според него, английските сирена се деляли на стилтън и останалите сирена. Стилтън има различни видове – син, както и с боровинки. Слага се върху супи, салати и месо.

Red Leicester – ред лестър – това червеникаво сирене дължи цвета си на сока от моркови или от цвекло, което добавят към него.

Wenseydale – уенслидейл – произходът на това сирене е френски. Донесено е за първи път от норманите, начело с Уилям Завоевателя, които покоряват британските острови. Поетът Елиът го нарича “Моцарт на сиренето”. Консумира се прясно. Продава се с боровинки.

Lancashire – ланкашър. Най-добро за препечена филийка. За това сирене си мечтае пиратът Бен Гън в книгата на Робърт Луиз Стивънсън “Островът на съкровищата”.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


 

One thought

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *