Девет факта за Британската източноиндийска компания

1100px-Flag_of_the_British_East_India_Company_(1801).svg

Ако обичате чай, коприна, диаманти или пътешествия, историята на Британската източноиндийска компания (East India Company) е за вас:

Основана през 1600 г., оперира до 1859 г., т.е. съществува 260 години.

Компания под държавно управление, която разширява търговското влияние и колониалната експанзия на Британия в Далечния Изток.

През 18 век е най-голямата търговска компания в света. Офисите й са били на Leadenhall Street в Лондонското сити, на мястото на днешната сграда на банка Лойдс.

Не е единствената Източноиндийска компания. Такива компании създават също Швеция, Франция, Дания, Холандия и Португалия, с колониални цели. Представката “източно” се използва за разграничение от западноиндийските компании, които търгуват с Новия свят.

Британците създават Британската източноиндийска компания след като виждат търговския успех на холандците, чийто флот през 17 век започва да внася подправки от остров Ява (пипер и други). Подправките направили храната по-вкусна и богатите хора открили удоволствието от храненето. Подправките започнали да се търсят. Цената им била по-висока от тази на златото.

Британската източноиндийска компания минава през 4 фази:

Първа – доставя подправки директно от Далечния Изток до Англия, така променя британската кухня.

Втора – доставя евтин памук и коприна като променя дрехите на британците.

Трета – докарва чая във Великобритания и променя навиците на британците в избора на любима напитка.

Четвърта – спира да се занимава с търговия и започва да администрира големи части от Индийския полуостров Индостан, където днес се намират Индия, Пакистан, Бангладеш, Непал, Бутан, а в Индийския океан – Шри Ланка и Малдивите. Това прави благодарение на собствена армия, съставена от стотици хиляди войници.

Компанията е имала търговски кораби. Всеки е можел да инвестира в търговията, която ще бъде осъществена от даден кораб. По този начин са били набирани средства. При успешно транспортиране на стоките до Британия инвеститорите си разделяли печалбата в зависимост от техните вложения. В началото на 17 век корабите пътували по 2 години – отиване и връщане. В края на 18 век – 140 дни средно.

Печалбите били големи. Флотът на Британската източноиндийска компания имал свое знаме и бил голям колкото кралския флот. Имал дори свои корабостроителница и докове.

Британската източноиндийска компания била лишена от администраторски правомощия в Индия през 1859 г., когато Британският парламент решава да поеме контрола върху Индия.

Кралица Виктория става Императрица на Индия, а войниците на Британската източноиндийска компания влизат в състава на Британската индийска армия.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *