Английският дом по време на Коледа през вековете

За да усетим английската Коледа, тази година посетихме Geffrey Museum, където беше показан домашният коледен интериор на богати английски къщи, така както е изглеждал през вековете. Вгледайте се внимателно, за да откриете разликите.

Така е изглеждала коледната трапеза през 16 век. Храните и приборите са от това време. Столове има само за домакина и домакинята. Останалите седят на пейки. Столовете са били скъпи.

17 век се появяват интересни вилици. Чашите са по-малки от днешните. Но затова пък са вече от стъкло.

През 18 век има вече килими, които покриват целия под. Както и стени с украса. На масата има карти за игра. От тази епоха на 6 януари в Англия започват да празнуват дванадесетата нощ. 12-тата нощ от Бъдни вечер се е празнувала с домашни представления. Всеки е трябвало да играе ролята на определен герой. Изборът на герои се е правил посредством теглене на карта.

Коледната елха се появява в Англия едва в края на осемнадесети век. В кралското семейство я “донася” принц Алберт, съпругът на кралица Виктория. Това е обзавеждане на стая от края на 19 век. Килимът е внос от Ориента (може някоя българска пра-прабаба да го е тъкала.)

Стая от началото на 20 век. Вижте високите кресла и кръглите маси. Знаете ли как се казва на български зеленото растение във вазата? (На английски се казва holly).

Това вече е стая с обзавеждане от 30-те години. Появяват се гирляндите.

Това пък е обзавеждане от 90-те години в Англия. (В България може би и от днешно време!) Забележете лъскавите неща на чиниите. Знаете ли какво е това? 🙂

А ето ни накрая как ядем във виетнамския ресторант. Имаме апетит, нали?


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Какво мислите за този постинг?
  • Харесва ми (5)
  • Любопитно (1)
  • Ще го споделя (1)
  • Полезно (0)
  • Забавно (0)
  • Вдъхновяващо (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *