Английските бири

В лондонските пъбове продават различни видове бира. Но ако искате да опитате традиционните английски бири, пробвайте ейл (ale) или портър (porter).

В пъбовете се предлагат различни видове ейл, като обичайно те са отделно от другите видове бира (например, лагер).

Ейловете се произвеждат в Англия от хмел от 16 век и нашето впечатление е, че се предпочитат от редовните английски посетители. Има различни видове ейл, които се различават по алкохолно съдържание и цвят. Например, обикновените ейлове, които се наричат още битър, са златисти.

Много популярен ейл в лондонските пъбове е London Pride, произведен в пивоварната Fuller, която се появява в лондонския квартал Чизик (Chiswick) в началото на 19 век и може да бъде посетена и днес.

Вчеталяваща е историята на IPA (Indian Pale Ale). Този ейл е първата бира, създадена за експорт, тъй като е била предназначена за Индия, когато в нея са живеели много англичани. IPA има по-голямо съдържание на алкохол и хмел, за да може да издържи на пътуванията с кораб.

Портър (porter) e тъмна бира. За първи път портър се появява в Лондон през 18 век, като името идва от това, че е била популярна сред носачите (на английски porters) на лондонските докове. Днес много разпространен в пъбовете е London Porter, произведен в пивоварната Fuller.

По-силните портове са известни като стаут (stout). Те имат по-малко сладък вкус от обикновените портъри. (Популярната в цял свят ирландската бира Гинес е стаут, например).

В пъбовете, посещавани от младежи, със сигурност има крафт бири, произведени в местни микропивоварни и с различен вкус и истории.

Ако се чудите каква бира да изберете, имайте предвид, че в Англия е нормална практика да поискате да пробвате бира преди да си поръчате.


В неделя, 7 януари, ще посетим Националната портретна галерия на Трафалгар скуеър.  Заповядайте. Подробностите са в поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Carrie Kellenberger


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *