Ан Болейн – майката на кралица Елизабет I

Всяка нация има истории, които разпалват въображението на хората. Животът на крал Хенри VIII (1491 – 1547) е много любопитен за англичаните. В тази история основно място заема втората съпруга на краля, Ан Болейн (Anne Boleyn), която става майка на кралица Елизабет I, eдин от най-успешните и дълго управлявали английски владетели.

През януари 1533 г. Ан Болейн и Хенри VIII сключват брак. Ан била образована, живяла във френския двор и много чаровна. С ума и сексапила си Ан бързо спечелва сърцата на придворните. Скоро нейн обожател станал самият Хенри VIII, по  това време женен за кралица Катерина Арагонска, испанска принцеса.

Крал Хенри VIII много се надявал да има син, който да продължи династията на Тюдорите. Последната не била укрепнала и претенциите на враговете му към трона не спирали. Кралица Катерина не родила син, а момиче – бъдещата кралица Мери, и кралят потърсил нова жена. За да се ожени за чаровната Ан обаче, той трябвало да се разведе с Катерина.

По това време англичаните били католици, затова за развода крал Хенри VIII се нуждаел от съгласието на папата.

Испанският двор използвал влиянието си в Рим в защита на Катерина Арагонска. Папата   зависел от парите, които Испания плаща за издръжката на Католическата църква и не дал развод.

В тази сложна ситуация Хенри VIII се решил да направи нещо неочаквано и рисковано. Той изоставил католицизма и приел за държавна религия новопоявилото се протестантство.

Протестанството позволило на Хенри VIII да бъде начело на новата англиканска църква. Той анулирал брака си с кралица Катерина и бързо се оженил за Ан Болейн.

Кралица Ан Болейн ражда дъщеря – бъдещата кралица Елизабет I. Следват две неуспешни бременности. Тя не успява да роди на краля син, затова Хенри VIII отново си търси жена.

Хенри избира Джейн Сиймур. За да се освободи от брака си с Ан Болейн, Хенри нарежда да се проведе разследване срещу нея. Ан е обвинена във вещерство, кръвосмешение, изневяра, предателство, заговор срещу краля и е осъдена и обезглавена в Крепостта на Лондон (Tower of London) през май 1536 г.

Женитбата на Ан с Хенри VIII и нейната екзекуция са само началото на голяма политическа и религиозна промяна, която се нарича английска Реформация.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше съб

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *