Armistice Day – денят на примирието

296548695_8d20628dc2_o

Зад мака, който се движи срещу мен, крачи един англичанин. Виждам всеки ден по улиците на Лондон хора с макове.

Макът е цвете, направено от хартия, която се вижда върху реверите на англичаните тези дни. Нещо като нашата мартеница, но от хартия или плат и с формата на цветето Мак. Тази украса на реверите се слага в почит на загиналите във войните.

Във Великобритания се отбелязва Remembrance Day (или Armistice Day). На 11 ноември се почитат загиналите във войните. Затова от началото на ноември повечето хората са с макове. Дори дърветата по улиците са окичени.

makove

На 11 ноември 1918 г. е подписано примирието на Западния фронт между враждуващите сили по време на Първата световна война. Затова в 11 часа на 11-тото число на 11-ия месец се почитат военните, цивилните военнослужещи и жените, участвали в двете световни войни и във всички следващи конфликти, в които са загинали британски военни или представители на Британската общност.

Няма знамена и плакати по улицата. Няма специални филми по телевизията и кината. Има само макове, които човек може да си купи от магазините или от доброволци на улицата. Хората носят маковете на реверите си. За англичаните маковете са възможност да изкажат уважение към загиналите във воините.

Битките, победите, виновните и победители не са от значение. Хората не ги обсъждат. Вероятно не ги и знаят. Във фокуса са загиналите. Тази седмица вниманието е към тях. Следващата седмица англичаните ще се вълнуват от други неща. И така до следващата година по това време.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Chris Phillips under Creative Commons Licence


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *