Български гласове огласят Нотинг Хил

Rossi and Ivelina


Разходки из Лондон
представя българи, чиито проекти в Лондон, са насочени към лондончани. Впечатлени сме от таланта и самочувствието на тези хора, защото общуват със света. Макар постиженията им да са тяхна лична заслуга, ние се надяваме, че благодарение на тях, лондончани ще научават за българите в британската столица и Великобритания. При това, по интелигентен и модерен начин.

Представяме ви сестрите Ивелина и Росица Душеви, създателки на Notting Hill Orchestra for Film Music. Това е първият оркестър в Лондон (2-рият в Англия), изпълняващ само филмова музика и популярни песни.

Който не знае – Notting Hill, на който е кръстен оркестърът и където обичайно той може да бъде чут, е един от най-желаните квартали в Лондон – красив и интелигентен, в него живеят много известни британци, като певците Бьорк и Роби Уилямс, Елтън Джон и готвачът Джейми Оливър. Разбира се, този квартал е известен в цял свят и благодарение на едноименния романтичен филм с Джулия Робъртс и Хю Гранд. Гледайки поклонниците от цял свят, които всеки ден се снимат пред синята врата на къщата, в която живееше героят на Хю Гранд на Westbourne Park Road номер 280, можем да кажем, че Нотинг Хил е завинаги свързан с киното. Оркестърът на двете български сестри пък дава филмовия глас на този очарователен лондонски квартал.

След завършване на музикалното си образование в България – първоначално в Бургаското музикално училище, а след това в София – и Франция, с дипломи –  магистър солови изпълнения и камерна музика – класическо пиано и виолончело, Ивелина и Росица Душеви се установяват в Лондон. Тук възниква идеята им да основат оркестър за филмова музика.

“Идеята за оркестъра ни хрумна внезапно”, обяснява Росица, “беше летен английски ден и със сестра ми (Ивелина) решихме да излезем в парка на разходка. Както винаги говорихме за музика и изведнъж ни хрумна да организираме филмов оркестър. Избрахме името Нотинг Хил, тъй като районът (и филмът) ни харесват много. A филмова музика, защото знаем, че публиката като цяло предпочита популярни произведения – такива, които могат да разпознаят лесно. Направихме брошури, сложихме обяви в интернет и от този момент започнахме да получаваме много имейли и обаждания, за желаещи да участват в нашия проект.”

Репертоарът на Notting Hill Orchestra for Film Music включва главно популярна филмова музика, но понякога и „сериозни“ класически произведения.

Интересно е, че няколко българи пеят/свирят в този оркестър/хор. “Някои от българите са добри наши приятели – музиканти в Лондон, които искат да свирят и да участват в нашата инициатива”, обяснява Росица. “Чрез тях се запознахме и с друга част от българите, които също изявиха интерес и така се сформира “българската компания” в нашия оркестър.”

Набира ли оркестърът и хора към него нови членове? Оказва се, че да.

Оркестърът е сформиран от професионални и непрофесионални музиканти. За желаещите, непрофесионалните музиканти, има формален изпит – изпълняват произведение/песен с продължителност 3 минути. След като преминат изпита, са поканени на нашите репетиции. Репетициите са всеки петък от 7.30 часа вечерта в Нотинг Хил.

General2

Двете сестри са заети с репетициите и организацията на концертите. “Работим безспирно. Но това, което ни прави неуморни са хората около нас в оркестъра –  отлични музиканти и хора, на които можем да разчитаме за всичко по отношение на оркестъра”, споделя Росица.

Росица и Ивелина Душеви са участвали в множество концерти и конкурси из Европа и са изключително благодарни на техните музикални педагози в България за това, че са им помогнали да изградят стабилна музикална основа. Те смятат, че без българските си учители не биха били това, което са в момента.

Росица и Ивелина Душеви и всички членове на техния оркестър и хор ви канят на концерт на 21 април в St James Paddington, Sussex Gardens, W2 3UD.

Вижте видеото:

За повече информация посетете нашите медийни канали:

На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *