Bear baiting по български

Мечките в България бяха използвани за забавление. Свиреха им с цигулки и те танцуваха. После дойде Бриджит Бардо и изкупи танцуващите мечки. Настани ги в резерват в Белица. Предполагамe, че мечките са щастливи, при това, в родината си.

В миналото в Англия е бил известен друг тип забавление с мечки. Дразнене на мечки (bear baiting).

Ето как е ставало това:
Завързвали мечката на кол в средата на специално направена арена (bear garden). Около арената имало висока стена, над нея стояла публиката.

Насъсквали кучета срещу мечката. Мечката се бранела, но не можела да помръдне от мястото си, защото била вързана с верига за крака или за врата. Ако успеела да се справи с кучето, пускали още едно. . .

Bear_baiting

Мечките били познати по име в цял Лондон, били нещо като днешните футболни звезди. Били ценени – не оставяли кучетата да ги убият.

Забавлението било да се разгневи мечката, а не да я убият.

Последните прояви на Волен Сидеров ни връщат към вързаните английски мечки. България е като вързаната мечка – веригата й е депутатският имунитет на Сидеров. Вързали са я политиците, прокуратурата и полицията.

Срещу нея скача улично псе – Сидеров. Ние гледаме по телевизията. Мечката се гневи. Псето показва зъби. Първата вечер участва само едно куче.

На следващия път в “играта” се включват две. Мечката е още по-раздразнена. Значи, зрелището се получава. Доволни са организаторите. Звънят монети.

Странното със “забавлението” с английските мечки е, че то се случвало по същото време, когато Шекспир поставял своите пиеси. Било обичайно една вечер хората да гледат Хамлет, друга – мечка с кучета. Високо изкуство и варварски сеир.

И в България е така. Един ден гледаме Седерово изпъление, после сериозни избори, после пак Сидеров. . .

Според съвременните понятия в Европа насъскването на кучета по вързана мечка се смята за прекалено жестоко. И спрямо животното, и спрямо зрителите.

В България това явно не е така. Българите, както знаем, са много толерантни. Затова приемат, както връзването на държавата с депутатски имунитети, така и насилието срещу тях от хора като Сидеров.

Явно пак Бриджит Бардо трябва да дойде.

Послеслов: Оказа се, че в Русия организират все още боеве на кучета с мечка. Нищо че мечката е национален символ на Русия. Ето снимки.


На снимката е гравюра на лондонската bear garden, която се е намирала в Bankside, Южен Лондон. Така е изглеждала арената в началото на 17 век.

The_Bear_Garden,_Bankside,_London

From Visscher’s Map of London – The Project Gutenberg eBook, Shakespearean Playhouses, by Joseph Quincy Adams – http://www.gutenberg.org/files/22397/22397-h/22397-h.htm

Гравюрата на първата снимка е с неясен произход. http://www.staffordsireland.com/html/history.html

Снимката на мечката е на Spencer Wright under Creative Commons Licence.


В неделя, 28 август, организираме разходка в района на Бъкингамския дворец, двореца Сейнт Джеймс и хотел Риц. Заповядайте! Прочетете поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *