Beau Brummell – първообразът на английския денди

Dandys_1830

George Bryan “Beau” Brummell (1778 – 1840) e първообразът на английския dandy. Той въвежда съвременните мъжки костюми, които се носят с вратовръзки и дългите панталони, които заменят носените от английските джентълмени дотогава бричове до колената и дълги чорапи.

Въпреки неаристократичния си произход Beau Brummell учи заето с децата на висшето общество в Eton и Oxford и става любимец на Prince Regent (Принца Регент), бъдещия King George IV (който дава името си на Regents Street и Regent’s Park, построени по негово време в Лондон).

Принцът Регент назначава Beau Brummell като офицер в своята военна част, тъй като е пленен от личния му чар и вкуса му на обличане. Приятелството с принца отваря вратите за младия денди, който отделял по пет часа всяка сутрин на външния си вид и почиствал обувките си с шампанско. Постепенно аристократите започнали да следват стила на обличане на Beau Brummell, който заменил носените дотогава широки дрехи със специално скроени дълги панталони и фракове (tailcoat) в тъмни цветове, които мъжете носели заедно с кърпи около врата (cravat).

Славата във висшето общество не се отразила добре на Beau Brummell. На един от баловете, обиден от липсата на внимание от страна на Принца Регент, той попитал придружаващия принца аристократ кой е дебелият му приятел, визирайки принца. Останал без покровител, Beau Brummell изпаднал в огромни дългове заради стила си на живот. За да не попадне в затвора заради тях, той избягал във Франция, където умрял в бедност и след като загубил ума си вследствие на заболяване от сифилис.

 

 


В неделя, 28 август, организираме разходка в района на Бъкингамския дворец, двореца Сейнт Джеймс и хотел Риц. Заповядайте! Прочетете поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *