Битката при Трафалгар дава името на централния площад на Лондон

Trafalgar Square (5)

Трафалгар скуеър (Trafalgar Square) получава името си след славната победа на адмирал Нелсън над испанската и френската флота в битката при Трафалгар, Испания, на 21 октомври 1805 г.

Над площада се издига колона, завършваща със статуя на самия Хорацио Нелсън. Колоната е висока 50.3 м. и по време на Втората световна война е била цел на нацистките военновъздушни сили. Хитлер желаел статуята да бъде взривена, за да покаже по този начин немското надмощие над Великобритания.

Trafalgar Square (17)

Лъвовете в основата на колоната са се появили след поставянето на паметника на адмирал Нелсън, чак през 1867 г. Създателят им е ползвал за модел починал лъв от лондонския зоопарк, за да пресъздаде приликата им с истинските животни.

Trafalgar Square (6)

На Trafalgar Square се намира статуя и на крал Джордж IV (1762 – 1830), защото той наема архитекта Джон Неш през 1820 г., за да оформи пространството около Чаринг крос, на което преди се намирали конюшните на двореца Уестминстър (днес Парламента).

Сегашният вид на площада е дело на архитекта Sir Charles Barry и е бил завършен през 1845 г. National Gallery, пред която се разкрива площадът, е открита през 1838 г.

Trafalgar Square е собственост на Короната, но се управлява от the Greater London Authority, като Westminster City Council владее пътищата около площада.

На Trafalgar Square се намира и най-малкият полицейски участък в света.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *