Блясъкът на Savoy Hotel

Savoy

Няколко факта за хотел Савой:

Собственикът на хотел Савой е Richard D’Oyly Carte, талантлив импресарио, представляващ някои от най-знаменитите художници и оперни певци в средата на 19 век. Той построява два театъра в Лондон и хотел Савой в близост до единия, за да настанява гостите си в него.

Открит е през 1889 г. и е най-луксозният за времето си хотел.

Построен е до Савой театър, който също съществува и до днес.

Хотел Савой е първият хотел в Британия, в който има електричество и асансьори.

Първият мениджър на хотела е Цезар Риц, по-късно създател на хотелската верига Риц.

Пред хотел Савой е единствената улица в Лондон, където колите се движат отдясно, за да могат дамите да слизат от страната на шофьора и да не цапат роклите си на улицата, която преди век не е била асфалтирана.

IMG_6121

В миналото богаташите са устройвали зрелищни партита в хотел Савой. През 1905 г. е известното парти на американски милионер, който запълва целия двор на хотела с вода, правейки възстановка на Венеция. В огромна гондола вечерят 25 човека, а малко слонче донася тортата, в края на вечерята. През това време известният оперен певец Енрико Карузо пее.

Известни гости на хотела са Клод Моне, Мерилин Монро, Лорънс Оливие, Боб Дилън, Франк Синатра, Одри Хепбърн.

Oт прозорците на стаята си в хотел Савой Клод Моне рисува своята прочута картина „Waterloo Bridge”.

Писателят Оскар Уайлд се среща със своя любовник лорд Алфред Дъглас в стаи 346 и 362.

Актрисата Вививан Лий се среща за първи път с бъдещия си съпруг Лорънс Оливие в лобито на хотела.

Първото представяне пред обществото на новата двойка – бъдещата кралица Елизабет и нейният избраник принц Филип, е на сватбен прием в салоните на хотел Савой.

Сладоледът Мелба е направен в сладкарницата на хотел Савой, в чест на австралийската оперна певица Нели Мелба. Нейното име Мелба произлиза от родния й град Мелбърн.

Във фоайето на хотела стои дървеното куче Каспър. Ако сте суеверни и не искате на масата ви да има 13 души, може да помолите да доведат Каспър като ваш 14-ти гост. Той е много добър слушател и е известен с добрите си обноски.

Savoy_2


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *