Британските мюсюлмани

Този текст е посветен на българите, особено на сънародниците ни в Обединеното кралство, които погрешно си мислят, че мюсюлманите в тази страна са скорошни мигранти като нас, имигрантите от България. Като всяка съвременна държава, Великобритания е мултиетническа и мултирелигиозна страна, в която има, разбира се, и много атеисти.

Обединеното кралство днес е продължение на Британската империя. През 1911 г. преобладаващото население на Британската империя са мюсюлмани: мюсюлманите са 94 милиона, а християните са 58 милиона.

400 хиляди мюсюлмани служат в британската армия по време на Първата световна война, а половин милион по време на Втората световна. Тези хора проливат кръвта си за Обединенето кралство, получават ордени за геройството си и приносът им е почетен на Memorial Gates на Constitution Hill – улицата към Бъкингамския дворец.

Мюсюлмани живеят не само в колониите, но и на британските острови. През 19 век масово бенгалци се заселват в големите индустриални градове на Великобритания и работят в текстилните фабрики. В края на 19 век се появяват първите специално построени джамии в стараната, а през 1924 г. в Лондон (на горната снимката).

Много мюсюлмани, като граждани на Британската империя, се възползват от правото си да се установят на британските острови. Веднага след Втората световна война фабриките и заводите на големите индустриални градове в Англия, Уелс и Шотландия се нуждаят от работници. За работа в тях се набират хора в индийския полуостров, в днешните страни Индия, Пакистан и Бангладеш.

По 50-те и 60-те години, когато много българи се преселват от селата в градовете на България, мюсюлмани от Индустан и Източна и Западна Африка се установяват във Великобритания.

Като всички мигранти, първоначално животът на мюсюлманите имигранти не е е лесен. Но днес много деца и внуци на мюсюлмани мигранти са известни британски бизнесмени, преподаватели, писатели, учени, журналисти и политици. Мюсюлманите са видими, познати и част от британското общество и елит.

Днес мюсюлманите в Обединеното кралство са над 3 милиона души или около 5.5% от населението. За сведение, в България те са 8% от населението.

Много от българските имигранти в Обединеното кралство са мюсюлмани. Прочетете историята на ученичката Халиме от Сърница.

Халиме от Сърница има най-висока оценка по английски в лондонското си училище


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на Memorial Gates – Carcharoth (Commons).


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *