ILN: Българската авиация при Одрин

Разглеждаме британската преса от миналото в търсене на новини за България. Желанието ни е да открием как е изглеждала страната и българите в очите на британците. Това, което намираме, ни помага да преосмислим критически историята, която познаваме от българските учебници. Вярваме, че това е полезно за живота на всеки в съвременния свят, особено на българите, които живеят във Великобритания и чужбина.

The Illustrated London News публикува в края на 1912 г. снимки за разузнавателни полети на българската авиация над Адрианопол (Одрин) по време на Първата балканска война.

IMG_6723
Всяка отделна снимка е придружена с обяснение.

Снимка 1. След разузнавателния полет над Адрианопол на поручик Лулчев (в оригиналния вариант lieutenant – добавено от нас): военен самолет при Мустафа Паша (днешен Свиленград – добавено от нас).

IMG_6724
Снимка 2: Краят на полета над Адрианопол: Българският поручик Лулчев каца при Мустафа Паша (днешен Свиленград – добавено от нас).

IMG_6725
Снимка 3: Злощастен край на разузнавателна мисия над турската линия.

IMG_6726
Снимка 4: Първите пилоти, летели над Адрианопол: българските поручици Милков и Таракчиев

IMG_6727
Снимка 5: След като пилотите прелетяха успешно над турските куршуми: Генерал Янков поздравява поручик Таракчиев след края на неговия полет.

IMG_6728
Снимка 6: Получаване на разузнавателните данни след полет над Адрианопол: Генерал Янков с военен пилот.

IMG_6729
Цялата публикация е придружена с текст, който гласи:

“Сравнително малко се знае за военната авиация по време на сегашната война: но без съмнение българите се възползваха успешно от своята авиацията при Адрианопол. Също така местният гарнизон използва голямо количество амуниции в опит да свали българските въздушни разузнавачи. По отношение на третата фотография, на нея пилотът кацна лошо и нанесе повреди на самолета. Пилотът не пострада. Един пилот, който излетя от Мустафа Паша (днешен Свиленград – добавено от нас), успя да прелети над цялата турска фронтова линия при Адрианопол, въпреки че беше обстрелван от турските войски, и събра важна информация по време на полета, продължил половин час. Когато пилотът кацна на брега на Марица, той беше поздравен възторжено от българските си другари.”

 

P.S. Разузнавателните полети на българите над Одрин са вдъхновили италианския поет Филипо Маринети, родоначалник на футуризма. Той е свидетел на полетите, тъй като по това време е военен кореспондент. Чуйте как звучи неговата поема Zang Tumb Tumb, посветена на “Aeroplane Bulgare”. Вълнуващ е драматизмът. Чува се дори “Шуми Марица”:

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

One thought

  1. Нищо странно няма в името на генерал Симеон Янков.
    А лейтенанти по онова време е нямало.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *