Thamesmead – “българският” град на Темза?

thamesmead


Ходили ли сте в Thamesmead?

Много неща напомнят за България в този лондонски квартал на Темза.

Първо името – Thamesmead. Mead e ливада, но и медовина – питие от мед. Ние ще наречем Thamesmead “Медовината на Темза”. Квартал “Медовината на Темза” ни напомня като име на жилищен квартал в България.

Не ви ли прилича на Манастирски ливади, Малинова долина, Овча купел и т.н.?

После – целият квартал е построен в края на 60-те години, за да задоми представители на работническата класа. Първоначално жителите на квартал Thamesmead отивали там само, за да спят през нощта.

Не ви ли звучи познато?

Повечето сгради са в стил, известен в Англия като Brutalism (архитектурен брутализъм). Лесно може да опишем този стил, защото прилича на стила, в който са построени повечето административни сгради от 70-те и 80-те години в българските градове. Познатото в родния ви град “ново” кметство, “новата” поща, “новото” читалище. В Thamesmead има много блокове и подобни сгради.

Още нещо познато е представянето на Thamesmead при неговото строителство като the Town of the 21st Centure (“Град на 21 век”).

Има бригадирско звучене, нали?

Разбира се, “Медовината на Темза” има и “небългарски” черти.

Първо, за да не се чувстват новозаселилите се самотни, в Thamesmead дали възможност на децата на първите заселници да получат домове с предимство в новопостроените жилища в квартала. Така децата и родителите им можели да живеят наблизо.

Второ, в Thamesmead има канали. Желанието е било да има повече вода в междублоковите пространства, тъй като било установено, че водата успокоява жителите и намалява случаите на вандализъм.

(Като се замисли човек, щеше да е хубаво в България да имаше повече канали и езера в кварталите на големите градове.)

Последно, два интересни факта за Thamesmead:

През 1971 г. режисьорът Stenley Kubrick (Стенли Кубрик) снима известния си филм A Clockwork Orange (Портокал с часовников механизъм) в Thamesmead, тъй като е привлечен от сивите сгради (ако не сте гледали филма, неговите герои си падат по вандализъм).

В Thamesmead се намират Belmarsh prison, Isis Prison и Thameside Prison. Три затвора на едно място!

1024px-Thamesmead_Housing_Estate_01


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимки: Nigel Cox  licensed for reuse under this Creative Commons Licence.

Jon Bennett licensed for reuse under this Creative Commons Licence.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *