Българското присъствие в музея Виктория и Албърт

V&A (10)
Последната неделя се срещнахме в музея Виктория и Албърт (Victoria & Albert Museum) в Kensington. Създаден е през 1852 г. по идея на Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha (принц Алберт), съпругът на Queen Victoria (кралица Виктория). В музея се съхраняват над 2 млн. произведения на изкуството, което означава най-богатата колекция в света на декоративно-приложните изкуства и дизайна:

  • 17 500 древногръцки и римски скулптури от мрамор,
  • над 200 хил. рисунки и картини,
  • 74 хил. изделия от керамика от Китай, Германия и Англия,
  • както и българска диадема от Преслав, направена през 1850 г., откупена за 15 шилинга на Международното изложение през 1872 г. (International Exhibition, London).

V&A (8)
Диадемата беше единственият български експонат в колекцията, посветена на Балканския регион,  в залата за бижута от благородни метали и скъпоценни камъни.

V&A (2)
Друг забележителен експонат, който разгледахме по време на нашето посещение в музея, беше Тефтерчето на Леонардо. Под подвързията са събрани три отделни тефтера. Записките на Леонардо са дигитализирани и преведени. Всеки, който желае, може подробно да разгледа неговите изобретения и обяснения. В света са запазени общо 12 тефтерчета, всички са собственост на музеи, с изключение на едно – закупено от Бил Гейтс.

Посветихме вниманието си на експозицията, прославяща Британия. Започнахме с разглеждане на обекти от времето на Хенри VII и стигнахме до 20 век, преминавайки през епохите на Тюдорите, Стюардите, после Хановерската династия на четиримата крале на име Джордж и епохата на кралица Виктория.

V&A Boris (1)
Голямото легло от Уеър е известно не само благодарение на размерите си, но и от произведенията на Шекспир и Байрон. Уеър е градче на един ден път от Лондон, по пътя от Кеймбридж. В миналото там е имало гостилници за пренощуване на пътниците. За да се откроят от конкурентите си, собствениците на една от гостилниците направили огромно легло. На него можели да спят цели семейства. Леглото е било в употреба от 1590 г. до 1869 г., когато е откупено от музея.

V&A Boris (2)

Това куче се казва Башо. Собственикът на кучето, лорд Дъдли, искал да има в лондонския си дом статуя на любимия си нюфаундленд от селското си имение. Той е водил Башо в ателието на скулптора Матю Коутс поне 50 пъти, за да позира. Толкова голяма била обичта на лорда, че поискал скъпоценни камъни да бъдат използвани за скулптурата на Башо. За съжаление, лордът умрял преди статуята да бъде готова. Близките на лорд Дъдли като научили колко е голяма сметката за скулптурата, отказали да платят.

V&A Boris (3)

Тази стая в музея представя стилът на Робърт Адам, най-влиятелният архитект от края на 18 век. Разказахме за стила и създателя му, докато гледахме отделните предмети и се наслаждавахме на атмосферата, която пресъздава във вътрешния интериор, величието на Римската империя.

V&A (15)

В края на разходката отидохме в първия ресторант в музей в света. Идеята на Хенри Коу, първият директор на музея V&A, да се предлага храна в него, целяла да привлече повече посетители, затова били измислени три вида меню, по джоба на всеки – за работници (working class), за богаташи и за служители на музея. Снимката е от The Gamble Room, служела за салон за пиене на следобеден чай.

Седнахме в Зелената стая, декорирана от художника Уилям Морис през 1866 г., предназначена за по-бедните посетители на музея. Най-богато украсената, с керамични синьо-бели плочки по стените, била The Poynter Room – отделена за по-заможните посетители.


В събота, 17 март, в поредицата “Вечните приятели на България” ще ви срещнем с Кристофър Бъкстън. Подробностите са в поканата


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *