Сесил Роудс начело на Британската империя в Африка

Сесил Роудс (Cecil John Rhodes) е един от най-богатите и известни мъже в Британската империя в края на 19 век. Неговата компания за диаманти De Beers доминира пазара на диаманти в света от основаването си през 1888 г. до днес.

Сесил Роудс е роден в Англия в семейство на свещеник. Понеже бил болнав, баща му го пратил при роднини в Африка с надеждата, че местният климат ще му помогне.

По това време различни по националност минни компании се договаряли с местните африкански крале за концесии за добив в земите им на диаманти и скъпоценни камъни. Тези компании били подпомагани от правителствата си, които се борели за политически контрол в Африка.

Роудс бил много ловък в договарянето на концесии и в осигуряването на подкрепа от страна на британското правителство. Неговата компания British South African Company станала най-силната в Южна Африка, имала своя полиция и защитавала британските интереси срещу холандци и други колониални сили в района.

Амбицията на Роудс била Британската империя да се разрасне на север от Южна Африка, а неговите компании – да контролират бизнеса в цяла Източна Африка до Кайро.  

За успеха на начинанието на Rhodes говори фактът, че още докато бил жив, териториите на север от Южна Африка били кръстени Rhodesia на негово име (днес на тези територии се намират държавите Зимбабве и Замбия).

Роудс финансира първата в света международна програма за обучение. От 1902 г. до днес стипендиантите на Rhodes Scholarship учат в Oxford University. Известни политици, стипендианти на Rhodes Scholars, са Bill Clinton, бивш президент на САЩ, John Turner, бивш министър – председател на Канада, Dom Mintoff, бивш министър – председател на Малта, Tony Abbot, бивш министър – председател на Австралия. Бивши Rhodes Scholars са начело на световния бизнес и управляват големи международни банки и компании.

Kensington Gardens

В Kensington Gardens има бронзова статуя на конник, посветена на Роудс. Тя се нарича Physical Energy (Физическа енергия) и е открита през 1907 година.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *