Любопитни факти за Чарлз Дарвин

Charles_Darwin

Дарвин се премества в Лондон през 1836 г., след околосветското си пътуване с кораба Beagle, по време на което събира фосили и кости.

В Лондон Дарвин работи като секретар на Геологическото дружество.

В Лондон Дарвин се оженва за Ема Уеджууд, негова първа братовчедка. Ема е силно религиозна и Дарвин се чувства задължен да признае скептицизма си към религиозното учение за сътворението на света преди да сключат брак. Ема приема различните възгледи на съпруга си, както и той нейните. Двамата имат 10 деца, 7 от тях достигат зряла възраст.

Дарвин и Ема са внуци на известния керамик Josiah Wedgwood, чиято компания за порцеланови съдове е една от най-известните и до днес във Великобритания, и особено популярна за сватбени подаръци.

Основният труд на Дарвин On the Origin of Species by Means of Natural Selection, в който развива еволюционната си теория, е написан в Лондон, когато семейството живее в къща на адрес 110 Gower Street в квартал Bloomsbury. Къщата е разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война. Днес на това място се намират сградите на Биологическия факултет на University College London.

Теорията на Дарвин разделя британското обществото. Сред горещите й поддръжници е Karl Marx, който по това време живее като бежанец в Лондон. Marx подарява своя труд Das Kapital на Дарвин и иска неговото съгласие да посвети английския превод на Капитала на него. Дарвин любезно отказва.

Дарвин много обича Лондон, но по здравословни причини се премества със семейството си в Down House в Kent.

Дарвин описва развитието на собствените си деца в трудовете си по психология и сравнява тяхното поведение – мимики, жестове – с поведението на орангутаните в зоопарка в Regent’s Park. Това сравнение на времето е било скандално, макар че на негова основа се развива впоследствие психологията.

Дарвин рядко е работил повече от два часа без почивка. Той обичал да почива като се разхожда в градината си или в гората до Down House.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *