Чартърхаус – недостъпният квартал в сърцето на Лондон

Charterhouse

Charterhouse (Чартърхаус) e име на исторически комплекс в Лондонското сити – стари сгради, които носят духа на миналото. Представете си Копривщица, но в английски вариант и в центъра на Лондон. При това сградите са много по-стари от тези в Копривщица – най-старите са от 14 век.

Разликата между Charterhouse и други исторически комплекси в света е, че в Чартърхаус рядко допускат външни лица. Причината е, че в сградите продължават да живеят хора и никой от тях не иска да слуша шумни американци или да се разминава с японски групи.

Чартърхаус се намира в Смитфийлд в Лондонското сити, недалач от метростанцията Барбикан. Възниква като манастир през 14 век. На същото място дотогава се е намирало най-голямото гробище за лондончани, починали в следствие на чумата, върлувала из цяла Европа. Нарекли епидемията „Черната смърт“, защото половината население (30 000 от 70 000 души) на Лондон умрели, след заразяване с бактерията, причиняваща чума.

Въвеждайки протестанството, крал Хенри VIII заповядал католическите манастири да бъдат затворени. Сградите на манастира в Смитфийлд били купени от богатия търговец Томас Сътън.

Charterhouse Hospital, engraved by Toms, c.1770..jpg
Public Domain, Link

През 1611 г. той основал училище за момчета и приют за обеднели търговци, моряци, войници.

Училището става едно от най-престижните в Англия. То продължава да обучава ученици, макар днес да се намира в Godalming, извън Лондон. Подобно на другите училища от тази класа годишната такса за обучение и пансион (boarding school) е висока – 36 000 паунда.

Чартърхаус продължава да приютява възрастни хора, но и нови наематели, които имат пари и нужданата репутация, за да живеят там.

Charterhouse

На входа на Чартърхуас стои пазач и ние можахме да видим само най-близките сгради. Как изглежда историческия комплекс предстои да научим. Чартърхаус се намира на площад Чартърхаус, на който е Whitehaven Mansions (първоначално наречена Florin House) – сграда от тридесетте години на миналия век, в стил Арт Деко, с големи апартаменти. Ако сте гледали филмите с детектива Еркюл Поаро, сигурно си спомняте, че този известен герой на Агата Кристи, живее в тази сграда. (Поздрави от нашата група за разходки, мосю Поаро!)

Whitehaven Mansions.jpg
By CAGWhttp://www.flickr.com/photos/conrad1967/2968371515/, CC BY-SA 2.0, Link

Също наблизо е сградата на De Beers – най-големият производител на диаманти. Но за сградата и диамантите, които се пазят в трезорите на четири етажа под земята, ще разкажем следващия път.

Снимките на Чартърхаус са на нашия приятел Лъчезар Хараламбиев.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *