Четири дребни неща в Лондон, които смайват

1754 The Ostler’s Hut

Най-малката сграда, защитена като паметник на културата

Всеки познава големите исторически сгради в Лондон. А знаете ли коя е най-малката? Ако отидете в юридическите кантори на Lincoln’s Inn, ще откриете най-малката сграда, защитена като паметник на културата. Това е Ostler’s Hut. Построена през 1754 г., в тази сграда е живял olster-a, мъж, който се е грижил за конете на студентите в Lincoln’s Inn. Там от векове учат студенти, за да станат barristers – адвокати в съда. Днес последните не ходят на училище с коне, разбира се.


516616659_7efd20f3ce_z

Най – тясната алея в Лондон

В Лондон има много тесни пасажи между сградите. Ако сте туристи, вероятно дори не ги забелязвате. Дължината на някои пасажи пък отказва по-страхливите. Кой знае какво може да се случи, докато вървят по тях!? Най-тесният пасаж е Brydges Place. Той свързва St. Martin’s Lane и Bedfordbury в Covent Garden и е широк само 38 см.

IMG_0559
Най-малката платена услуга

Сега си помислете за българските милиционери и полицаи.

Това, което ще ви покажем, е . . . закачалка. На фасадата на сграда се намира. И днес може да видите закачалката на Great Newport Street, до Verve Bar, близо до един от изходите на метрото на Лестър Скуеър. Тази закачалка е поставена през 30-те години на миналия век. Полицията е плащала наем на собственика на сградата, за да може полицейските служители, които са регулирали кръстовището в съседство, да могат да окачват на нея наметалата си за дъжд. Представяте ли си българската милиция или полиция да си плати за подобна услуга? Ние не можем да си представим!

IMG_1066

Най-малкият площад

На St. James’s Street, улицата на лондонските аристократи, до Berry Bross and Rudd – най-старият магазин за вина в Лондон, ще видите пасаж. Той не е така тесен, както Brydges Place, за който разказахме по – горе. За сметка на това е с много история. От едната му страна, от 1842 до 1845 г. е било посолството на Тексас в Лондон. Това е било възможно, тъй като днешният американски щат Тексас е бил независима държава от 2 март 1836 г. до 19 февруари 1846 г. Табелка от онова време – представяте ли си на близо 180 години! – продължава да напомня за това.

IMG_1069

Ако продължите направо по пасажа, ще стигнете до Pickering Place. Това е най-малкият площад в Лондон. Огледайте се във всички страни. Виждате ли някой с шпага? Пикеринг Плейс е бил популярно място за дуели. Известният денди Beau Brummel е имал дуел на този площад.

Площадът е кръстен на Джеймс Пикеринг, зет на госпожа Broune, която основала Berry Bross and Rudd през 1698 г. Зетят бил известен в Лондон като организатор на борби между кучета и мечки (bear-baiting).


На 8 юли, събота, ви каним на разходка в квартала Холбърн и в Музея на Сър Джон Соун. Заповядайте! Прочетете поканата. 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимки: Steve James и Garry Knight


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *