Cheyne Walk има бoгата история

Chelsea (130)
Cheyne Walk е улица в лондонския квартал Челси (Chelsea), разположена успоредно на Темза. Cheyne се произнася “чийн” и означава Господ е щедър на езика на келтите.

Един от най-забележителните жители на тази улица е Сър Томас Мор, автор на известнaта книга Utopia (Утопия), в която се говори за бъдещо общество без частна собственост и без вражда между религиите.

Мор бил канцлер на младия крал Хенри VIII. През 1535 г. обаче между двамата възниква конфликт, тъй като Томас Мор не се съгласява със смяната на католицизма с протестанство и оглавяването на Англиканската църква от крал Хенри VIII. Мор бил осъден на смърт за своите възгледи.

Крал Хенри VIII се настанил на Cheyne Walk след смъртта на Мор. Той построил там Chelsea Manor, в което израснала бъдещата Queen Elizabeth I. Днес резиденцията Chelsea Manor не съществува. Земите, на които се е намирал дворецът били откупени през 19 век от the Earl of Cadogan (граф Кадоган). Днес неговите наследници, продължават да са собственици на земята, което ги прави едни от най-богатите аристократи във Великобритания (на второ място по богатство след the Duke of Westminster, който е собственик на земите в лондонските квартали Mayfair и Belgravia.)

IMG_4169

На Cheyne Walk е живял и Бенджамин Дизраели, лорд Бийкънсфийлд, любимият министър-председател на Queen Victoria. Виждате ли оранжевата къща вляво? Къщата има красива гледка към Темза и е разположена сред горичка от стари черници (mulberry). Бенджамин Дизраели, два пъти министър-председател на Великобритания и водеща литературна фигура, е най-известният жител на дома. В близост е къщата на руския милиардер Роман Абрамович, бивш губернатор на Чукотка и настоящ собственик на футболния клуб Челси.

IMG_3177
На Cheyne Walk номер 120 е бил домът на Sylvia Pankhurst, дъщерята на Емелин Панкхърст – водач на британските суфражетки, борещи се за правата на жените, сред които и правото им да гласуват на избори.

IMG_3180
На Cheyne Walk през 19 век са творили поетът и художник Dante Gabriel Rossetti, писателката George Eliot и художниците JMW Turner и James McNeill Whistler.

IMG_3182

 

През следващия век в домовете на известните творци се настаняват популярни актьори и певци като Лорънс Оливие, Боб Марли, Мик Джагър и Кийт Ричардс от Rolling Stones. На съседната Oakley Street е живял техният приятел David Bowie с първата си съпруга Angie Bowie.

 

Прочетете още за Известните обитатели на Cheyne Walk


На нашия сайт Разходки из Лондон  разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *