Christmas Pudding – коледният сладкиш на англичаните

Традиционният коледен вкус на Англия е на Christmas Pudding (коледен пудинг). Неговите съставки са 13, представляващи Исус и 12-те апостоли. На дъното на пудинга се слага монета – в миналото от шест пенса, която е била сребърна. Всеки член от семейството трябва да завърти пудинга на коледната трапеза и да си пожелае тайно нещо. На когото се падне монетата, ще има късмет през годината.

Коледният пудинг датира от древни времета. Първоначално го правили от житно или царевично брашно, сварено в мляко (Christmas porrage или Flumenty). Днес той е кафяв на цвят и се прави от сушени плодове (сливи или стафиди), ядки и череши. Пудингът е декориран с червени топчета от плода на вечнозеления храст джел (holly) и поливан с бренди. Когато го носят към масата, пудингът може да бъде подпалван за допълнителни емоции по време на семейните тържества. Пудингът се сервира с крем (custard) или сос от бренди.

Днес британците рядко си правят пудинг. Той се продава в супермаркетите. Като правилото е, че колкото по-скъп е пудингът, толкова по-хубав е той.

pudding

В Лондон пудингът е известен и благодарение на състезанието по тичане с пудинг – Great Christmas Pudding Race – което се провежда от 35 години в началото на декември в Ковънт Гардън.

Целта е не само да си бърз в тичането и преминаването на препятствията, но и да не изпуснеш чинията с пудинг. Надпреварата е за смях на лондончани и за събиране на пари за благотворителната организация Cancer Research UK.

The 26th Great Christmas Pudding Race


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Simon Pearson @ Flickr https://flic.kr/p/7qBKFJ


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *