Дъбът е националното дърво на Англия

Oak Tree in May

Дъбът е националното дърво на Англия. Той е символ на сила и издръжливост.

Когато крал Чарлз II, син на обезглавения от парлементаристите крал Чарлз I, повел война за възстановяването на монархията през 1651 г. един дъб до мястото, където се провела битката при Уостър (Battle of Worcester), спасил живота му.

В битката кралят отстъпил и за да се скрие от преследващите го войници на Кромуел, се качил върху дъб. Войниците минали под дървото, без да го видят в клоните. След като възстановил монархията Чарлз II нарекъл този дъб Кралския дъб (Royal Oak).

Днес Кралският дъб го няма, тъй като изсъхнал в резултат на желанието на туристите от седемнадесети и осемнадесети век да си отчупят парче от него. Но в близост до оригиналния дъб се намира друг дъб, който е тристагодишен. Едни наричат този дъб Синът на Кралския дъб (Son of Royal Oak), а други Дъщерята. 🙂

Много места в Англия се наричат Royal Oak (Кралския дъб). Това има е третото най-разпространено име на английски пъбове.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимки: Luke Andrew Scowen under Creative Commons Licence.


 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *