Дейвид Боуи в Космоса

Дейвид Боуи е роден в лондонския квартал Брикстън на 8 януари 1947 г. Израства в квартал Бромли, Южен Лондон. На 15 години вече е решил, че иска да стане поп звезда. Напуска училище, за да следва музикалната си кариера. Приема фамилията Bowie, взимайки името на известен заселник на Америка, който бил легендарен с бойните си умения с нож.

Дейвид Боуи продава над 140 милиона копия от своите албуми по време на кариерата си. Заради честите промени на сценичните си костюми той често е сравняван с Лондон – град, който постоянно се променя, в някои случаи далеч изпреварващ останалите градове.

Зад сградата на Royal Courts of Justice се намира магазин за канцеларски материали, в който Дейвид Боуи е работил. Докато е служител там, 22-годишният Дейвид написва първия си голям хит – песента Space Oddity. Песента е използвана от BBC за фон на предаването, отразяващо стъпването на първия човек на Луната.

През 2013 г. канадски астронавт записва същата песен на борда на Международната космическа станция като по този начин Space Oddity се превръща в първата песен с видеоклип, записан в Космоса.

Ако следите опитите на създателя на Тесла Илън Мъск да изпрати своя ракета до Марс, то очаквайте при изстрелването през януари 2018 г. да чуете отново песента на Дейвид Боуи.

Fame – първият хит в САЩ на Боуи от 1975 г., е написан съвместно с Джон Ленън (John Lennon), като бившият член на Бийтълс (Beatles) пее и бек вокалите.

Дейвид Боуи не е само музикант, той е и артист. Участвал е в десетки филми между 1967-2009 г. Режисьорът Мартин Скорсезе му поверява ролята на Пилат Понтийски във филма Последното изкушение на Христос (The Last Temptation of Christ, 1988). Списанието Rolling Stone поставя Дейвид Боуи на 39-то място в списъка на 100-те най-велики артисти за всички времена.

Дейвид Боуи е обичан, тъй като той има ярка личност. За това говори фактът, че през 2000 г. отказва да получи званието CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire), както и рицарско звание през 2003 г.

Изложбата, посветена на творчеството на Дейвид Боуи във V&A (музея Виктория и Албърт) през 2013 г. беше най-бързо продадената изложба в историята на известния музей. На нея бяха показани над 60 сценични костюма на звездата. Някои от тях той създава съвместно с известни модни дизайнери като Александър Маккуин (Alexander McQueen).

На 6 юни 1992 г. Дейвид Боуи се жени за Иман, супермодел, родена в Сомалия. Двамата избират българска народна песен за своята брачна церемония. Песента е Калиманку Денку, изпълнена от Мистерията на българските гласове.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Rosana Prada @ Flickr


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *