Денч като Джуди Денч


Джуди Денч (Judit Olivia Dench) е една от любимите ни британски актриси.

Разкрива своя талант, работейки в трупите на Националния театър (National Theatre Company) и в Шекспировия театър (Royal Shakespeare Company). Изиграла е няколко роли в Шекспирови пиеси – Офелия в Хамлет, Жулиета в Ромео и Жулиета и лейди Макбет в Макбет.

Добива международна известност в киното с ролята си на M, опитната шефка на тайния агент Джеймс Бонд.

Седем пъти е номинирана за Оскар и печели един за ролята си на кралица Елизабет I във филма Влюбеният Шекспир.

Много критици я определят като най-добрата актриса на своето време. Наградите й са безброй:

Тя има десет награди на Британската академия за филмово и театрално изкуство (БАФТА), седем награди Лорънс Оливие, две награди Златен глобус и по една Тони и Оскар.

През 1970 г. е избрана за офицер на Ордена на Британската империя (OBE), а през 1988 г. е въведена в рицарско звание и става Дама на Ордена на Британската империя (DBE).

Джуди Денч се омъжва за британския актьор Майкъл Уилямс през 1971 г. Той умира от рак през 2001 г. Джуди започва нова връзка през 2010 г., която продължава и до днес.

Последните години Джуди страда от нарушено зрение, което я накара да намали участията си във филми.

Популярността на Джуди Денч е причина в английския език да възникне думата “dench”, което означава нещо много добро, готино.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: By Caroline Bonarde Ucci


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *