Денят на татковците

2014 Fathers Day

Днес във Великобритания честват татковците. Денят на бащите възниква след Втората световна война. Британците го взаимстват от американците.

Празникът няма религиозен характер в САЩ и Великобритания. Според някои, идеята за Ден на бащата е на американката Сонора Дод (Sonora Dodd), която през 1910 година убедила местния си свещеник да почете всички бащи по време на служба. Сонора направила предложението, тъй като била благодарна на баща си, който сам отгледал нея и петте й братя и сестри след смъртта на майка й.

През 1966 г. американският президент Джонсън обявил третата неделя на юни за Ден на бащата.

В някои страни на Европа празникът на бащата е религиозен. Бащите се почитат от католиците в деня на Свети Йосиф на 19 март. Той е пример за баща, тъй като отглежда Исус като свой син.

Според тазгодишно изследване на Netmums британците смятат, че най-важната роля на бащите е “да бъдат модел за подражание и да са пример за добър мъж.”

В Деня на Бащите децата подаряват нещо на татковците си или им подготвят закуска.

Знаете ли кога се празнува Деня на бащата в България?


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: The Pentecostals of OC under Creative Commons Licence.


 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *