Денят на палачинката (Shrove Tuesday)

Вторник, преди началото на Великденските пости, във Великобритания се празнува Денят на палачинката (Shrove Tuesday).

Денят се свързва с палачинки, защото по време на постите се въздържаме от ядене на захар, мазнини и яйца, а всички тези съставки могат да се използват заедно за направа на палачинки. Тази година Pancake Day е на 13 февруари.

Днес на различни места в Лондон се провеждат състезания, в които участниците препускат с тиган с палачинка в ръка.

Най-известното състезание е пред Парламента. Там отборите от депутати, лордове и журналисти се състезават помежду си за забавление. Победител е финиширалият най-бързо, но и чиято палачинка е останала в тигана.

На някои места участниците в състезанието трябва не само да тичат, но и да обръщат палачинката в тигана, като се стараят тя да не изпадне от него.

В миналото Shrove Tuesday за англиканите, лютеранците и методистите е бил ден за преосмисляне на поведението и искане на прошка пред Господ.

 

Искаме да направим промени на сайта, затова какво ще ни кажете за съдържанието му, ще е от значение за нас. Отделете 2 минути за нашия анонимен въпросник.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Alan Denney


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *