Денят на Робърт Бърнс

25 януари е наречен от шотландците Robert Burns Day. Рожденият ден на шотландския поет е по-важен дори от националния празник на Шотландия, който е на 30 ноември, когато се чества Денят на светеца-покровител на Шотландия – St Andrew.

За шотландците Робърт Бърнс (1759-1796) е национален герой. За тях почитането на поета и неговото творчество е израз на националната им принадлежност. Стихотворението на Бърнс „Scots Wha Hae“ дълго време е приемано за неофициален химн на Шотландия.

Днес се приготвя традиционна Burns Supper с haggis (агнешки дреболии, лук, овесено брашно и подправки, опечени в шкембе).

Първият тост е в чест на поета, а вторият – за жените, приготвили хагиса. Oт тях пък се очаква да отговорят с друг остроумен тост. След няколко тоста с уиски, се рецитират стихотворенията на Бърнс, включително неговия Address to a Haggis, посветен на ястието на деня.


Много лондонски ресторанти и барове също имат специално меню за Robert Burns Day.

Burns

На снимката е най-известната статуя в Лондон на Robert Burns, която се намира в The Victoria Embankment Gardens. Статуята, открита през юли 1884 г. от тогавашния министър-председател лорд Розбъри, е дело на Sir John Steell.

Идентични паметници на Burns красят Dundee и New York. Статуята е използвана за бюста на поета в галерията на поетите (Poets’ Corner) в Westminster Abbey, където традиционно биват коронясвани и погребвани британските монарси и най-заслужилите личности за времето си във Великобритания.

Най-популярното стихотворение на шотландския лирически поет Робърт Бърнс е “В цъфналата ръж”:

Идейки си запъхтяна
вечерта веднъж,
Джени вир-водица стана
в цъфналата ръж.

Джени зъзне цяла, Джени
пламва изведнъж.
Бърза, мокра до колени,
в цъфналата ръж.

Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж,
то нима ще знае всякой
де, кога веднъж
някого целувал някой
в цъфналата ръж?


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: By Alexander Nasmyth


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *