Децата на Коръм

През 1739 г. в днешния лондонски квартал Блумсбъри (Bloomsbury) е открита “болница за отглеждане и образование на изоставени малки деца”. Нейният основател е Томас Коръм (Thomas Coram, 1668-1751) – пенсиониран морски капитан, забогатял от търговия със северноамериканските колонии.

Коръм съчувствал на нежеланите бебета, които били изоставяни по улиците на Лондон. Затова той организирал събиране на пари за Дома за отглеждане на нежелани деца. Сред спомоществувателите били известните художници Уилям Хогард и Джошуа Рейнолдс, както и композиторът Хендел.

Друг любопитен факт е, че залата в сиропиталището, в която Хогард подредил своите картини за продан, с парите, от които подпомогнал изоставените деца, се приема за първата в света изложбена зала.

Основателите разгласили публично целите на новата институция, включително, че ще защитят анонимността на хората, които донасяли децата. За целта сложили кошница пред дома, в която бебетата били поставяни и звънец, на който да звънят, преди да си тръгнат, с който известявал, че в кошницата има бебе.

Първият ден 117 малки деца били оставени в дома. Те и следващите обитатели на дома станали известни като семейството на Коръм (The Coram Family). Единствената молба на управата била нежеланите бебета да бъдат оставяни с някакъв знак за идентичност.

Днес има цяла витрина в музея с копчета, бележки, монети, лотарийни билети, панделки и други знаци, които били събрани при приемането на децата.

Болницата – дом била преместена през 1935 г. извън Лондон, но организацията на Коръм продължава да съществува на същото място. Днес пред нея се намира парка Коръм (Coram’s Fields), който всеки ден е пълен с деца, тъй като там се намира една от “градските ферми” на Лондон – в тях лондонските деца могат да видят домашни животни (кози, овце) и да помогнат за тяхното отглеждане.

От другата страна на парка е Great Ormond Street Hospital, една от най-големите и известни детски болници в света. До нея пък има още едно, свързано с деца място – домът на писателя J.M.Barrie, автор на книгата за Питър Пан. J.M.Barrie носи духа на Коръм. Всички доходи от неговите книги за Питър Пан той дарява на Great Ormond Street Hospital.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимки: dvdbramhall

 


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *