Девет факта за кралица Елизабет I

7014089257_7fcd90d9e0_o


  1. Кралица Елизабет е дъщеря на крал Хенри VIII. Нейна майка е Ан Болейн – втората съпруга на Henry VIII. Въпреки че баща й се оженил за майка й против волята на папата, което довело до скъсване на връзките на краля с Католическата църква, впоследствие Henry VIII наредил Anne Boleyn да бъде осъдена на смърт за предателство, тъй като пожелал да се ожени за Jane Seymour. Anne Boleyn била екзекутирана, когато Elizabeth била на две години и половина.
  2. На трона Queen Elizabeth І се възкачва след смъртта на брат си King Edward VI и сестра си Queen Mary – те били деца на Henry VIII от други бракове. Елизабет била под арест близо година по време на управлението на Queen Mary.
  3. След възкачването си на престола Queen Elizabeth І установила Английската протестантска църква, начело на която застанала самата тя.
  4. Мото на кралицата било “video et taceo” – Виждам, но не казвам нищо.
  5. Въпреки многобройните знатни ухажори, между които испанския крал Phillip II, Queen Elizabeth I не се омъжила и нямала деца. Заради това тя е известна като The Virgin Queen (Кралицата Дева).
  6. Тъй като нямала наследници, с Queen Elizabeth I свършила династията на Тюдорите. След нея крал на Англия под името James I станал тогавашният шотландски крал James VI. Оттогава, въпреки че Шотландия и Англия били отделни кралства до обединението им през 1707 г., те са управлявани от един и същ монарх.
  7. Queen Elizabeth I е имала белези по лицето от едра шарка. Заради това тя слагала тежък бял грим. По нейно време носенето на този грим става модерно.
  8. Queen Elizabeth I става кралица на 25 години и управлява 44 години. За разлика от предходната епоха, това е време на политическа стабилност и изграждане на английската национална идентичност. Управлението на Queen Elizabeth – the Elizabeth era, става известно с разцвета на английската драма, благодарение на драматурзи като Уилям Шекспир и Кристофър Марлоу, както и на установяване на английското морско господство, благодарение на мореплаватели като Франсис Дрейк, който обиколил света, донасяйки познания по география и давайки начало на английските колониални претенции в Америка.
  9. На Queen Elizabeth I са посветени най-много филми в киното и телевизията в сравнение, с който и да е друг британски монарх. Сред актрисите, които са се превъплъщавали в  Queen Elizabeth I са Cate Blanchett, Judie Dench и Helen Mirren.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Lisby under Creative Commons Licence


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *