Днес е Bank Holiday

IMG_4244През 1871 г. aнглийският парламент гласува закон, който регламентира почивни дни, задължителни за всички работещи (The Bank Holidays Act). Така се определят четири почивни дни, в които работниците не са длъжни да ходят на работа. В England, Wales и Ireland това са Boxing Day/St Stephen’s Day (26 декември), Easter Monday (понеделник след Великден), First Monday in May (първият понеделник през май) и Last Monday in August (последният понеделник през август). В Scotland получават още един почивен ден.

От края на 19 век до днес празничните дни са се променяли. През 2017 г. почивни са 2 януари (замества 1 януари, защото е в неделя), Разпети петък (14 април), понеделник след Великден, първият понеделник на май и последният (Spring Bank Holiday на 29 май), Summer Bank Holiday (28 август), Christmas Day, Boxing Day. В момента има осем постоянни Bank Holidays в Англия, Уелс, Шотландия и десет в Ирландия.

Британските почивни дни се наричат Bank Holidays, защото тогава банките са затворени и не може да се осъществява търговия.

По време на Bank Holidays работниците не получават заплащане. В някои договори между работодателя и работника често се определят като част от годишната отпуска, друг път – се среща клауза, че ако работникът работи в почивен ден, той ще получи двойна надница или допълнителна почивка.

През 2012 г. правителството обмисляло да отмени единия почивен ден през май, като го премести през април или октомври, обсъждани били St. George`s Day (23 април) и Trafalgar Day (21 октомври).

От 1971 г. се празнува Summer Bank Holiday, а първият понеделник на май е почивен от 1978 г. Въпреки че банките са затворени, магазините и музеите работят.

IMG_4249

След гласуването за първи път на почивни дни през 1871 г. британците масово се насочват към морето. Тогава започват да се развиват забавленията за масовата публика в курорти като Блекпул, Брайтън, Истборн… Строят се кейове навътре в морето, по които хората могат да се разхождат, измислят се автомати, в които пускайки монета се надяваш да спечелиш нещо, музикални кутии и механични кукли, задвижвани с ръчки, последвани от виенски колела и люлки. Масовият туризъм е подпомогнат от фирмата на Томас Кук за пакетни пътувания, появяват се и фабрики, произвеждащи пощенски картички и евтини сувенири, които могат да бъдат отнесени за спомен от почивката.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *