Дванайсета нощ

Shakespeare's Globe Theatre

Богоявление (на английски the Epiphany) е денят, известен във Великобритания като the Twelfth Night (Дванайсета нощ), тъй като е 12-тата поредна нощ след Коледа.

На този ден се махат коледните украси от къщите и офисите, пие се wassail – горещ ябълков сайдър и се гонят злите духове, за да има добра реколта през есента. По традиция този ритуал се провежда до театъра на Шекспир на южния бряг на река Темза.

През 1602 г. известният английски драматург William Shakespeare (Уилям Шекспир) написал комедията The Twelfth Night (“Дванайсета нощ”), за да отбележи края на коледните празници, като в пиесата не се говори за ритуали.


На снимката е днешният Globe Theatre.

Прочетете също Богоявление в Лондон.


В неделя, 7 януари, ще посетим Националната портретна галерия, където ще разгледаме потретите на английските монарси, включително тези на Уилям и Мери. Заповядайте. Подробностите са в поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *