Дворецът Сейнт Джеймс – най-старият в Лондон

MAyfair (41)

St. James’s Palace е:

  • Построен през 1536 г. от крал Хенри VIII на мястото на болница за прокажени, която се наричала St. James the Less.
  • Неговите наследници управлявали кралството от същия дворец до 1837 г., когато кралица Виктория преместила двора си в по-големия и удобен Бъкингамски дворец.
  • Въпреки че монархът не живее в St. James’s Palace, дворецът остава церемониалната кралска резиденция, към която официално се акредитират чуждестранните посланици.
  • Престолонаследникът принц Чарлс е настанен в двореца.
  • Входната врата, Friary Court – дворът на двореца и Кралският параклис са единствените части на двореца, оцелели от 16 век до днес.
  • Върху тенис корта на крал Хенри VIII, който обичал да играе тенис, се разполага магазинът Berry Bros. & Rudd.
  • От St. James’s Palace до Buckingham Palace може да се стигне по парадната улица The Mall, чиито асфалт е червен на цвят и изглежда като червен килим. Цветът придава допълнителна тържественост, когато по The Mall преминава монархът и чуждите държавни глави по време на церемонии.
  • St James’s Palace е разположен в St James’s Park, който е откупен от крал Хенри VIII от Eton College през 1532 г. Местността била блатиста, защото през нея преминавала реката Тибърн. Когато крал Джеймс I (1603-1625) се възкачил на трона наредил паркът да се отводни и озелени. По негово желание дори започнали да отглеждат екзотични животни там. През 19 век паркът бил преустроен и в него били включени езера с лебеди, диви патици и пеликани.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *