Едуард I e най-успешният средновековен английски крал

gal_nations_edward_i

Английският крал Едуард I управлява между 1272 и 1307 година. Неговите войници завладяват Уелс, а след това – Шотландия. От завладяната Шотландия той отнася The Stone of Scone – буквално Камъкът на Съдбата – камък, върху който шотландските владетели били коронясвани в продължение на векове (на снимката).

За да защити завоеванията си в Уелс, крал Едуард I строи крепости, които могат да се видят и днес.

stone_of_scone_replica_170609

Едуард I поставил въпросния камък под трона за коронясване на английските крале в Уестминстърското абатство в Лондон. (На долната снимката)

sanktedvardsstol_westminster

Шотландският The Stone of Scone е стоял в пространството под трона на английските крале от Средновековието до наше време. През 1951 г. шотландски националисти открадват камъка от Уестминстърското абатство, но след 107 дни е намерен и върнат. През 1996 г., вследствие на засиленото желание на шотландците да се отделят от Великобритания, камъкът е върнат в Шотландия като жест на добра воля. Сега се пази в Единбургския замък, с уговорката, че при коронацията на следващия британски монарх, ще го донесат отново за церемонията.

За да води войни с шотландци и уелсци, Едуард I се нуждаел от средства. Първоначално, той взимал пари от евреите в Лондонското сити, които за разлика от християните, нямали религиозни забрани да се занимават с лихварство и били натрупали богатство от даване на заеми.

За да се справи с дълговете си, Едуард I започнал да преследва евреите. Той приел закони, с които им забранил да се занимават с даване на пари, обявил дълговете към тях за нищожни, наредил евреите да живеят отделени в една част на Лондон – днешната улица Old Jewry в Ситито, както и да носят жълти звезди на дрехите си.

Впоследствие, Едуард I изгонил евреите от Англия. Едва триста години по-късно, през 1655 г. на тях било отново позволено да се заселват в страната.

На мястото на евреите Едуард I поканил италиански банкери от областта Ломбардия. На тях дал земя в Ситито – днешната Lombard Street. Италианците финансирали проектите на Едуард. На тях английският език дължи думи като bank, debit, credit, които имат италиански произход.

Едуард е погребан в Уестминстърското абатство. През 1774 г. саркофагът му бил отворен за изследване. Поетът и художник Уилям Блейк присъствал на отварянето и направил скици на тялото. Със своя ръст от 189 см. Едуард I бил много висок за времето си, заради което носел прозвището Longshanks – Дългокракият.

По това време в България царува династията на Тертерите. Татарите опустошават Североизточна България, а Ивайло – предвожда въстание.

Англия изживява подем при крал Едуард I.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *