Крал Едуард VIII посещава България

Подобно на много жители на Великобритания ние следим сериала The Crown за живота на кралица Елизабет II. В един от първите епизоди се появява нейният чичо, бившият крал Едуард, който е известен с това, че абдикира – отказва се доброволно от престола – за да се ожени за любимата си жена, нежелана от Двореца и управляващите в страната. За нас българите, крал Едуард VIII, е известен и с това, че е последният британски крал, който е бил в България.

bundesarchiv_bild_102-13538_edward_herzog_von_windsor

Edward VIII е на британския престол 10 месеца, от края на януари до началото на декември 1936 г. Той е един от най-кратко управлявалите английски монарси. (Най-кратко е управлява Лейди Джейн Грей (Jane Grey) – само девет дни през юни 1553 г.)

Едуард няма щастливо детство – той расте без родителите си, тъй като е отглеждан от двама мъже, частни възпитатели.

На 16 години започват да го подготвят за бъдещата му функция като монарх. Поради това е изваден от морското училище, където се чувства добре. Изпращат го да учи в Оксфорд, за където, според историци, не му достигат интелектуалните възможности. Не се справя с учението.

Когато започва войната иска да служи на фронта, но не му позволяват, тъй като има опасност да попадне в плен, което ще се отрази на позициите на Великобритания във войната.

Като престолонаследник и заради красивия си външен вид, той е обект на интерес от много жени. Но проявява интерес към омъжени жени. Една от тях е американката, Уолис Симпсън, която е два пъти омъжвана.

379px-wallis_simpson_-1936

След като става монарх през 1939 г. връзката на Едуард с Уолис не се приема от Двореца и управляващите. Едуард не се съобразява и обявява, че ще се ожени за нея, след като тя получи развод от втория си съпруг.

Подобен брак е неприемлив и за Англиканската църква, тъй като според тогавашните канони разведени не могат да сключват брак, ако бившите им съпрузи са живи. Едуард, трябва да реши, дали иска короната или връзката си с Уолис. Едуард избира любовта.

След абдикацията и развода на Уолис, двамата сключват брак. Младото семейство е изпратено на Бахамските острови, където Едуард е назначен за губернатор.

Няколко месеца преди да реши да остави престола той е на посещение на Балканите. С него е Уолис. Първо те са в Истанбул. Оттам пътуват с частния влак на Ататюрк към Югославия. В България ги приема цар Борис III, който е роднина на британския монарх. Той им показва катедралата “Александър Невски” и ги приема в двореца Враня. Двойката остава няколко дни и продължава към Югославия.

В книгата си “Корона от тръни” Стефан Груев пише, че посещението на крал Едуард и Уолис в България било “инкогнито”. Те се срещат единствено с българското царско семейство. Така, например, пред свиленградчани, отишли на гарата да видят британския крал, вместо Едуард се появил чернокож кондуктор, “засмян до уши”. Българският дипломат Стоян Петров-Чомаков по този повод пише:

„Да се каже само, че хората и властите на Свиленград бяха разочаровани, би било недостатъчно. От цяла седмица те бяха очаквали големия ден, когато щяха да видят мощния крал и император, а всичко, което им беше дадено да видят, беше един негър. Вярно, приятен негър, но все пак съвсем не един подходящ заместник за славата и величието, което те очакваха. Но за някои от децата, които никога не бяха виждали черен човек в живота си, сигурно това беше, въпреки всичко, едно вълнуващо преживяване и без съмнение, тяхната учителка по антропология не пропусна да използва необикновения случай, който й се отдаваше, за да покаже жив екземпляр от африканската раса.“679px-king_edward_viii_and_mrs_simpson_on_holiday_in_yugoslavia_1936
Едуард е последният британски крал, който е посещавал България. (Снимката на двойката е от Югославия след като са минали от Истанбул през България.)


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Какво мислите за този постинг?
  • Любопитно (5)
  • Харесва ми (2)
  • Забавно (1)
  • Ще го споделя (0)
  • Полезно (0)
  • Вдъхновяващо (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *