Ерудираните лимерици на Найден Коев               

Къде се срещат Шекспир, Пушкин, Робърт Фрост и мореплавателят Френсис Дрейк? Не, не на фантастично околосветско пътешествие, а в лимерик от мистериозния Найден Коев, за когото се знае от малко до нищо. Името му е програма, а единственото сигурно за автора е, че той е наш съвременник, занимава се с изкуство, живее в София и е хапан от маймуна – маймуната поезия. Който и да е той, Коев е смел експериментатор и това стига.

При класическите лимерици можем да очакваме всякакво безобразие. Обикновено те са смешни, простовати и неинтелектуални. Затова и претенцията да се пишат ерудирани лимерици забавлява и радва с провокацията да се постави под въпрос природата на тази стихотворна форма и то в една шеговита и виртуозна игра.

ellie_ivanova_za_koev


Триптих ерудирани лимерици

1.

За закуска Ян ван Ейк

си опекъл яйчен кейк.

Но – уви – не го изял,

че бил много прегорял.

Дал го на Дали и Блейк.

2.

Следващата сутрин Ейк

си приготвил млечен шейк

и поканил скъпи гости:

Шекспир, Пушкин, Робърт Фрост и –

изненада! – Френсис Дрейк.

Лимерик 3 (не римейк):

С кейк и шейк Ян ван Ейк

затлъстявал. А Пастьор

му внушил да пее в хор,

често да танцува брейк.

Найден Коев

 

Снимка: Ели Иванова 

Материала подготви Петя Хайнрих

 

Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *