Флорънс Найтингейл – Жената с лампа

Флорънс Найтингейл (Florence Nightingale) e здравен реформатор в Англия, на която е кръстена най-висшата награда за медицински сестри в света, а рожденият й ден, 12 май, е обявен за международен ден на медицинските сестри.

Флорънс е родена през 1820 г. в богато семейство. 16 години тя има духовно преживяване, което тълкува като повик да се отдаде на социални дейности. Тъй като проявява интерес към грижите за болни, тя иска да се насочи към медицина. Само че по това време не е имало медицинско образование за жени в Англия. Затова Флорънс учи за медицинска сестра в Германия. Родители й са против това, тъй като само бедни жени се грижели за болни.

Обучението на младата Флорънс приключва точно, когато родители й имат нужда от грижи, тъй като са болни. Впечатлен от способностите й, бащата, който е банкер, решава да финансира начинанията на дъщеря си. Флорънс започва да управлява клиника на прочутата до днес с лекарските си кабинети лондонска улица Харли (Harley Street).

По време на Кримската война Флорънс отива на фронта да се грижи за ранените. Решението й е било необичайно и докторите не я искат.

Неуморната й работа на безстрашната медицинска сестра по време на войната я прави популярна в Англия. Кралица Виктория кани Флорънс на среща. По нейно настояване в лондонската болница “Свети Томас” се открива първото в света специализирано училище за медицински сестри, което е наречено на нейно име. Заета с реформи в здравеопазването през по-голямата част от живота си, Флорънс допринася за подобряването на грижите за болните и ранените.

Флорънс Найтингейл умира 90-годишна. Заради обществените й заслуги са искали да я погребат в

Уестминстърското абатство, но близките й отказват, тъй като тя винаги е била много скромна. В абатството обаче всяка година на рождения й ден има служба в нейна чест, на която медицински сестри си подават лампа, докато тя стигне до олтара.

По този начин се символизира предаването на знания между тях. Изборът да се използва лампа произтича от това, че по време на Кримската война ранените наричали Флорънс Найтингейл “Жената с лампата” (The Lady with the Lamp), , тъй като тя с лампа ги навестявала в лазарета през нощта да види как са.

През 1974 г. рожденият ден на Флорънс Найтингейл е избран за международен ден на медицинските сестри.

С тази текст честитим на всички наши читатели този празника, особено на българките медицински сестри във Великобритания!


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Teresa Stokes under Creative Commons Licence.


 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *