Френската улица на Източен Лондон

IMG_7577

В миналото търговията се извършвала в обградения със стени Лондон – днешното Лондонско сити. Към средата на 17 век крал Чарлс I дал разрешение за откриване на пазар извън стените на града. Пазарът бързо се разраснал, защото търговците не трябвало да плащат високите такси за влизане и търговия в града.

Спитълфийлдс Маркет (Spitalfields Market) се намирал насред земеделски земи и благодарение на пазара, там постепенно се оформили улици, заселници започнали да прииждат и да строят къщи. Така се образувал нов квартал.

По същото време Лондон дал убежище на хугеноти – френски протестанти, които били прогонени от католиците във Франция, след като последните се опитали да ги изтребят във Вартоломеевата нощ през 1572 г.

Хугенотите се заселили в района на Спиталфийлдс (Spitalfields), защото било евтино и защото можели да се препитават, продавайки своите стоки на пазара. Повечето от тях били тъкачи на коприна. Техните изделия бързо започнали да се търсят от придворните дами и скоро по-опитните майстори – тъкачи забогатели до толкова, че успели да построят големи и красиви къщи с много прозорци, и капаци, боядисани в различни цветове.

Необичайните френски къщи са запазени и до днес на Fournier Street.

IMG_7578

Успелите хугеноти напуснали Спиталфийлдс. На тяхно място дошли евреи, бягащи от погромите срещу тях в Русия. Евреите откупили църквата на хугенотите в квартала и я направили свой молитвен дом.

IMG_7580

През 19 век Spitalfields бил един от най-бедните квартали на Лондон. Дори приличал на гето, пренаселено с емигранти, в което през 1888 г. Джак Изкормвачът убил няколко жени.

0000

Днес в хугенотските къщи живеят известни хора, занимаващи се с изкуство, като дизайнери, художници и галеристи.

IMG_7584
Може да разгледате Fournier Street на път към неделния пазар на Brick Lane.

IMG_7586

 

 

 


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *