Friary Court – най-важното място на Великобритания

img_1117

Дворецът Сейнт Джеймс (St James’s Palace), най-старият дворец в Лондон, е резиденцията на принц Чарлс, престолонаследникът. На около 300 метра от този дворец се намира Бъкингамският дворец, където живеят неговата майка и баща – кралица Елизабет и принц Филип.

Много хора отиват да видят Бъкингамския дворец. Пред оградите му е пълно с туристи. Малко обаче се сещат да се огледат за двореца Сейнт Джеймс и да отидат да го видят. Макар че им е пред носа, скрит от дърветата на Green Park, любимият парк на английските крале.

Ако отидете да видите двореца Сейнт Джеймс (St James’s Palace), потърсете неговия двор Friary Court. Покрай него минава улицата, но пак внимавайте да не го пропуснете, защото той не е забележим. И затова покрай оградата му няма туристи.

Само знайте, че изграденият в тюдорски стил Friary Court е вероятно най-важното място на Великобритания.

img_1115

Friary Court е мястото, откъдето се провъзгласява новият монарх. От балкон, който гледа към двора, първо свирят тромпети, после се появява Garter King of Arms, който е главният церемониалмайстор. Той официално провъзгласява възкачването на трона на престолонаследника.

След като през 1837 г. кралица Виктория решила да премести кралската резиденция от двореца Сейнт Джеймс в по-големия и удобен Бъкингамски дворец, в стария дворец живеят кралските престолонаследници. Днес тук освен принц Чарлс, живее принцеса Ан – дъщерята на кралица Елизабет II и някои от нейните внуци…

В двореца Сейнт Джеймс освен Friary Court от времето на Тюдорите са оцелели още Кралският параклис и входната врата.

St James's Palace


В неделя, 23 април, организираме разходка в изискания лондонски квартал Мейфеър. Ето поканата


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *