Geffrye Museum показва как са живели лондончани

Geffrey Museum (17)

Geffrye Museum носи името на Sir Robert Geffrye, собственик на компания за обработка на желязо и бивш кмет на Лондон, който дарил пари за построяване на приют за възрастни хора през 1714 г. До 1914 г., когато сградите са превърнати в музей, там са прекарали старините си над 50 човека. Музеят се намира близо до Hoxton Square в модерния квартал Shoreditch. В миналото Източен Лондон е бил за бедните. Там се намирали фабриките, в които те работели и жилищата, в които живеели. Те не притежавали богати домове и красиви мебели. В Geffrye Museum са изложени предмети от по-богати домове, които са се запазили до днес. Музеят изследва дома и начина, по който хората живеят през последните 400 години, показвайки как промените в обществото са повлияли върху поведението, стила, модата и вкуса на семействата от средната класа в Лондон.

Geffrey Museum (15)

В музея се преминава от стая в стая, като всяка стая представя определена епоха от развитието на човечеството. Подредбата на мебелите показва как е изглеждал домът на градската (лондонската) средна класа. Между аристокрацията и работниците е съществувала междинна прослойка, която се е занимавала с търговия, занаятчийство, нейни представители са практикували право и медицина…

Geffrey Museum (50)
В началото на 17-век най-оживено е било в кухнята около огнището. Тя е била разположена на първия етаж, над магазина, работилницата или друг вид помещение, в което се е въртял семейният бизнес. Там се е подготвяла храната, вечеряли са, отглеждали са децата, играели са и са посрещали гости.

Geffrey Museum (52)

След Големия пожар през 1666 г. в градските къщи започнали да отделят помещенията за прислугата от тези на господарите. Така се появила приемната или стая за гости (parlour) и салонът за хранене (dining room). След вечеря семейството се оттегляло в приемната, за да могат прислужниците да отсервират без да безпокоят господарите.

Geffrey Museum (53)
Появата на приемна, в която семейството прекарвало все повече време в разговори, четене на книги, бродиране, наложило промяна в общественото поведение. Размяната на гостувания се превърнало в постоянно занимание, което наложило и разширяване на темите за разговор.

Geffrey Museum (57)

В средата на 17 век в приемната започнали да сервират чай и дребни сладки за гостите.

Geffrey Museum (60)
По време на Индустриалната революция започнали да се увеличават семействата, които може ли да си позволят по-големи домове, с отделни помещения, посветени на изкуствата, библиотеки, зали за игра на карти, зимни градини…

Geffrey Museum (31)
Пищно украсена стая за свободното време от 19 век.

Geffrey Museum (27)

Залата представя картини, рисувани през 19 век, които показват каква е била модата, обноските и интериорът по това време.

Geffrey Museum (37)

По време на Викторианската епоха лондончани имат възможност да се докоснат до екзотични култури, растения, животни, храни и подправки…

Geffrey Museum (32)

През 1930 г. холът е място за развлечения, но и за хранене в лондонския апартамент. Апартаментът е подходяща градска алтернатива на извънградската къща, особено за несемейни хора. Въпреки че апартаментите са малки, те са снабдени с топла вода, централно отопление и електричество, както и с големи прозорци, през които навлиза силна светлина. От 20-те години на 20 век стилът, който навлиза, се нарича модернизъм. Той се отличава с изчистени форми, без излишни детайли. Залага на повече светлина, чрез остъкляване, чрез високи, просторни помещения, плоски покриви, видими греди. Декорациите са семпли, от естествени материали, често, ръчно изработени. Стените са предимно бели или в светли тонове.

Geffrey Museum (34)
Залата, представяща средата на 20 век е обзаведена с мебели в изчистен съвременен дизайн. Център на помещението вече не е огнището, а новопоявилото се чудо на техниката – телевизорът.

Geffrey Museum (40)

След като приключихме с обиколката на музея, се отдадохме на оживени обсъждания на видяното. Бяхме доволни от времето, прекарано в Geffrye Museum. Идеята да се срещаме в студените дни на места, на които можем да научим интересни факти за живота във Великобритания, ни хареса.

Geffrey Museum (41)

Първата среща на нашата група за Разходки из Лондон през новата година беше повод за забавни разкази и споделяне на планове за предстоящи посещения на музеи и галерии.

Geffrey Museum (42)


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *