Георг Хендел e лондончанин

George_Frideric_Handel_by_Balthasar_Denner


Роден в Германия през 1685 г., в същата година се раждат Йохан Себастиан Бах и Доменико Скарлати, George Frideric Handel заминава за Англия, когато е на 25 г.

На 42-годишна възраст става поданик на Британската корона и остава такъв до смъртта си през 1759 г. Благодарната нация му отрежда място в Poets’ Corner (Ъгъла на поетите) в Westminster Abbey (Уестминстърското абатство) в Лондон, където са погребани най-великите британци, като Исак Нютин, Чарлз Дарвин, Джефри Чосър, Уилям Шекспир, Уолтър Скот…

През 1710 г. Хендел започва работа като придворен композитор при британската кралица Ан.

Четири години по-късно владетелят на Хановер Георг Лудвиг (Georg Ludwig) е избран за английски крал под името Джордж I, по силата на The Act of Settlement of 1701. Този договор целял да бъде запазена британската корона само за протестанти. Затова майката на Джордж – София, която била най-близката роднина на починалата британска кралица Ан, станала наследница на короната. Скоро след смъртта на кралицата се споминала и София, Georg Ludwig станал крал и се установил в Англия. В новата страна той взел и своя композитор Хендел.

В периода 1720 – 1728 г. Хендел е директор на Кралската академия за музика (Royal Academy of Music), за която пише близо 20 произведения. В края на живота си Хендел се отдава на оратории. Тогава създава ораторията Messiah, с която е известен до днес.

Бетовен казва за Хендел, че е най-великият композитор, който някога е живял и би желал да сведе глава пред гроба му.

Друг почитател на Хендел е Джими Хедрикс. В желанието си да бъде близо до своя кумир Джими Хендрикс живеел в Лондон в съседната къща, до къщата на Хендел. Днес на 25 Brook Street в Лондон могат да се видят сини плакети с имената на двамата музиканти.

Handel House

Снимка: Danny Hope under Creative Commons Licence: Къщата на Хендел и до нея апартамента на Джими Хендрикс на 25 Brook Street в Лондон. И двете са със сини възпоменателни табелки.


Прочетете още:

Как англичаните слушат ораторията Messiah

Музика за крале и футболни фенове и за Ушите на господин Хендел


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *