Джордж Оруел срещу страха и раболепието

Един от най-важните и известни английски писатели на 20-ти век е Джордж Оруел (George Orwell). Избираме да разкажем за него на 9-ти септември, тъй като с романите си Animal Farm (на български издадена под заглавието “Фермата на животните”) и 1984, той показва нехуманното лице на раболепното подчинение на еднопартийното управление, характерно за сталинския режим, познат не само в СССР, но и в източноевропейските страни след края на Втората световна война.

Джордж Оруел е роден като Eric Arthur Blair през 1903 г. в Индия. Младежките си години прекарва в колежа Итън до Лондон. След това постъпва на работа в полицията в Бирма, по това време част от Британската империя.

В Бирма бъдещият писател вижда омразата, която местните хора изпитват към британците. Отвратен от британското управление, той напуска службата си, а до края на живота си е противник на империализма.

Като социалист Оруел се включва в Гражданската война в Испания. Там той за първи път става свидетел на бруталната политика на СССР, която се опитва да наложи в Испания режим, основан на страх, репресии, подозрения и цензура, по съветски образец.

Разочарованието на Оруел от СССР е напълно, когато Сталин и Хитлер стават съюзници преди началото на Втората световна война. За него не е трудно да види връзката между двата политически режима, основани на безпрекословно подчинение на една партия и един лидер, и унищожението на личността.

Книгите “Фермата на животните”, издадена през 1945 г, в която животните в една ферма, начело с едно прасе, правят революция срещу хората, и 1984 г., публикувана през 1949 г, разкриват нехуманността на тоталитарното общество от съветски тип, което нашите дядовци и баби преживяха след 9 септември 1944 г в България. Тези две книги са едни от най-влиятелните в британската култура.

Албумът на Пинк Флойд, Animals (Животните), е повлиян от “Фермата на животните”. В него се чува грухтене на прасета:

По време на разходките ни в кварталите Islington и Notting Hill видяхме къщите, в които е живял Оруел в Лондон.

Къщата на Canonbury Square в лондонския квартал  Islington, в която Оруел е живял по време на Втората световна война.

Бялата къща в Notting Hill, в която е живял Оруел.

Оруел умира през 1950 г. от туберколоза.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *