Гилдиите на Лондонското сити

В миналото и днес Лондонското сити се управлява от т. нар. Livery companies – гилдии (задруги), които създават стандартите и контролират отделните професии. Към този момент съществуват 110 гилдии.

Ето някои от гилдиите:

 • Гилдия на търговците на храни, в която членуват всички, които управляват магазини или сергии;
 • Гилдия на продавачите на зеленчуци;
 • Гилдия на производителите и продавачите на платове и вълна;
 • Гилдия на рибарите;
 • Гилдия на кожарите;
 • Гилдия на железарите;
 • Гилдия на шофьорите на черните лондонски таксита.

През 2014 г. е създадена последната (засега) гилдия на изследователите и търговците на предмети на изкуството.

От 110-те днешни гилдии 12 имат най-голямо влияние. Техните емблеми са изложени на площада пред Bank of England (Централната банка) и Royal Stock Exchange (бившата стокова борса).

Гилдията на тъкачите

Гилдията на железарите

 

Гилдия на златарите

Гилдия на кожарите

Гилдия на производителите и търговците на сол

 

Членовете на гилдиите избират свои представители в управата на Ситито. За разлика от другите райони в Лондон Ситито се управлява не само от живеещите в него граждани, но и от гилдиите и компаниите в Ситито (най-големите, от които са международни).

Кметът на Лондонското сити (Lord Mayor of London), който е различен от кмета на Лондон (Mayor of London), се избира от гилдиите, като той/тя е представител на една от тях. Например, сегашният кмет на Ситито, Андрю Пармли (Andrew Charles Parmley), е от гилдията на стъкларите (Worshipful Company of Glass-Sellers of London).

По време на управлението на кмета, каляската, която той/тя ползва при официални случаи, носи знаците на гилдията, към която кметът принадлежи.

Членство в гилдия се получава по следните четири начина:

 1. След 7-годишно чиракуване в професията.
 2. По наследство, ако бащата е бил член на гилдията.
 3. При заплащане на вноска за вписване в гилдията.
 4. По покана – много рядко и е голяма чест.

Обикновено тези, които влизат като членове след чиракуване, са младежи.

Всяка гилдия е юридическо лице, създадено с кралска харта (разрешение от монарха).

Освен с управление на Ситито и професиите, гилдиите развиват и благотворителна дейност. В миналото гилдиите са се грижели възрастните им членове да получават пенсия, както и да бъдат настанени в дом, ако са самотни.

На снимката е дом за пенсионирани членове на Гилдията на железарите, в който днес се намира Geffrey Museum.

 

В събота, 11 ноември, организираме разходка в Лондонското сити, по време на която ще наблюдаваме на живо церемонията по встъпване в длъжност на новия кмет на Ситито. Заповядайте. Подробностите са в поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *