Golden Square

Golden Square


Golden Square (Златният площад) е оживено място през деня. През него преминават забързаните служители на медийните и рекламните компании наоколо, между които световните Sony и Saatchi.

В средата на деня може да видите същите тези служители седнали на пейките на площада да ядат обяда си. След тях площадът се изпълва с гълъби, които доизяждат трохите покрай пейките.

Този площад в квартал Soho е от края на 17 век и е построен по план на Christopher Wren, архитектът, който възстановява Лондонското Сити след Големия пожар през 1666 г. и създава St Paul’s Cathedral. На това място е било посолството на Португалия, когато тя е била една от най-могъщите държави в света.

През 20-век пък Golden Square е “побългарен”. Четири табели от всяка страна на площада разказват за това.

2000 български рози, подарени от Софийската община, са посадени в парка през 1972 г. Официалното откриване на обновения с розите парк става на 4 юли същата година в присъствието на кмета на Уестмистър Сити.

За съжаление българските рози ги няма в този момент. Последно ги е видял на площада Кирил Костов на 4 юли 2011 г. Той е бил на откриването на розите преди 39 години и разказва за площада в своите спомени “В столицата на великия британски остров”:

“След 39 години, на същия ден: 4 юли 2011, посетихме с моя приятел Стойчо Коларов този, наречен Златен площад, и споменът, който през тези години се бе почти заличил, възкръсна.

Видях се на този площад по време на тържеството. През онези години на подобни събития бе нормално да присъства цялата наша малобройна колония.

. . .

Сега, когато посетих площада, както много неща в Лондон, той и градинката в неговите четири ъгъла, където бяха посадени нашите рози, си беше все същият. Внимателно обгрижени в този юлски ден на тяхната годишнина, някои от розите бяха прецъфтели, а други богато разцъфнали.”


На нашия блог Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от блога ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *