“Голият” протест на колоездачите

naked bikers

Колоезденето се налага като алтернативен градски транспорт. Обаче съществува сериозен риск за живота на колоездачите, ако условията на пътищата не са пригодени за тях. Необикновен начин за привличане на общественото внимание към нуждата от уважение към колоездачите в града е “голият” протест на лондонските колоездачи, който се провежда всяко лято в Лондон, така и в други градове във Великобритания (като Brighton, Manchester и York). Тази година протестът беше на 10 юни.)

По време на протеста централните лондонски улици се изпълват с велосипеди, управлявани от голи колоездачи. С голотата си колоездачите целят да покажат своята уязвимост и да демонстрират срещу унищожителната природа на колите в сравнение с екосъобразните велосипеди. Не е нужно всеки участник да е напълно гол.

Участниците стартираха от шест места в Лондон – Tower Hill, Hyde Park, Regents Park, Kings Cross, Clapham Junction и West Norwood. Групите се събират в района на Westminster Bridge и завършват заедно протеста си при Wellington Arch.

Протестът на голите лондонски колоездачи е ежегоден и започва през 2004 г. Тогава участие взимат 58 души. След 2007 г. над 1000 голи колоездача участват в протеста в Лондон, който днес е най-големият във Великобритания “гол” протест.

Въпреки че британските закони не забраняват голотата, нуждата от защита на обществения ред е довела до координация между организаторите и лондонската полиция. Дори са приели правила за участниците. Те описват къде и как могат да се събличат, кой и как може да прави фотографии на голи колоездачи. Полицията се грижи за сигурността на участниците в протеста.

Благодарение на съвместните усилия на велосипедистите, колоезденето в Лондон се превърна в политически въпрос и при всеки кмет условията за колоездене се подобряват. Днес то е най-бързият транспорт в Лондон.

Голият протест на лондонските колоездачи е част от The World Naked Bike Ride, което е световна кампания на колоездачите от целия свят.

Очаквайте голи колоездачи и в България.

 

Снимка: Paul-in-London under Creative Commons Licence.

Видео: DrMorocho

 

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *