Гордън Рамзи и неговите Мишeлин звезди

Gordon Ramsay Chef (cropped).jpg

Гордън Рамзи (Gordon Ramsay) е готвач, собственик на ресторанти в целия свят и телевизионна звезда. Той е роден в Шотландия, но славата си дължи на Лондон, където се намират 10 от неговите ресторанти.

Като малък Рамзи, който отраства в обикновено семейство, играел футбол, но контузия слага край на мечтата му за спортна кариера.

С готварство се занимава от 19 годишна възраст. Учи в Лондон и Париж.

След Париж, където работи при известни готвачи, Разми започва шеметна кариера в Лондон. Ресторантите, в които работи, започват да печелят Мишелин звезди (най-добрите ресторанти получават такива звезди, в България няма все още ресторант, който е получавал звезда).

В Лондон има два ресторанта в момента с три Мишeлин звезди (максималният брой звезди). Единият от ресторантите е на Гордън Рамзи и се намира на Роял Хоспитал Роуд в квартал Челси. (Другият лондонски ресторант с 3 Мишeлин звезди е Alain Ducasse at the Dorchester в хотел The Dorchester на улица Парк Лейн).

От телевизионните кулинарни предавания знаем Рамзи като много темпераментен. Често се кара на персонала, използва обидни думи и си прави майтапи с французите (много характерно за британците занимание). (Според социалната антроположка Кейт Фокс, заради рейтинга на предаванията си британските готвачи се стремят да бъдат възприемани като хетеросексуални и затова се правят на мачовци или пък разказват за съпругите и децата си (както прави Джейми Оливър, например).

Състезателна натура на Рамзи е причина да участва в 10 поредни маратона на Лондон, които успешно завършва.

Рамзи е Офицер на ордена на британската империя (ОBE), както и носител на три награди Catey, които са британските еквиваленти на Оскар за хотелиерство и ресторантьорство.


В неделя, 23 април, организираме разходка в изискания лондонски квартал Мейфеър. Ето поканата


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Gordon Ramsay Restaurants Group – Gordon Ramsay Restaurants Group, CC BY-SA 4.0, Link


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *